Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eurokrisen risk för banksystemet

Annons

Det finns strukturella svagheter i det svenska banksystemet som kan påverka den finansiella stabiliteten i Sverige, även om storbankerna står starka i dagsläget.

Det skriver Riksbanken i samband med sin rapport Finansiell stabilitet.

Enligt riksbankschefen Stefan Ingves är de svenska bankerna i allt väsentligt stabila och i bra skick. De har mycket lite av osäkra statsobligationer från de länder i södra Europa som har stora problem. Men skuldkrisen har ändå en indirekt verkan på de svenska bankernas verksamhet.

Bankerna har god motståndskraft, men den största risken är skuldkrisen i euroområdet, säger Ingves.

Samtidigt konstaterar Riksbanken att de svenska bankernas beroende av finansiering i utlandet är betydligt mycket större än vad det var fram till mitten av 2000-talet.

De svenska hushållens skuldsättning är ett problem och kommer att bli ett större problem om den ökar. Stefan Ingves noterar att de svenska hushållens skulder i genomsnitt motsvarar 180 procent av den disponibla inkomsten.

Det är, tycker jag, inte lämpligt att gå över 200 procent, säger Ingves och tillägger att det i dag, särskilt i storstäderna, i många fall handlar om skuldsättningsnivåer på 400-600 procent av ett hushålls disponibla inkomst.

Bankerna bör också förbättra öppenheten i sin offentliga rapportering, anser Riksbanken.

Riksbanken upprepar att den ser ett behov av att reformera referensräntan Stibor, som styr många andra räntor på marknaden.

Mer läsning

Annons