Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU utreder asylansökan utifrån

Annons

Ett mer effektivt patrulleringsnätverk på Medelhavet och mer pengar till de länder som tar emot kvotflyktingar är två av åtgärderna som EU-kommissionen för fram för att undvika nya flyktingkatastrofer liknande den utanför Lampedusa i oktober.

I dag lägger vi fram åtgärder och förslag för ett EU-svar som verkligen kan göra skillnad. Jag manar medlemsstaterna att fullt ut använda det här tillfället för att visa att EU är byggt på solidaritet och verkligt stöd. Nu gäller det att agera, säger ansvariga kommissionären Cecilia Malmström på en presskonferens i Bryssel.

Bland förslagen finns ett löfte om att utreda möjligheterna för icke-EU-medborgare att söka asyl på platser utanför EU, utan att behöva ta till de många gånger livsfarliga smugglingsresorna över bland annat Medelhavet.

Malmström konstaterar samtidigt att intresset för att behandla visumansökningar utanför EU är lågt bland medlemsländerna.

Det här är en svår och komplex fråga. Vi har dragit igång ganska mycket arbete kring det här för att lägga fram olika förslag. Just nu är entusiasmen för detta ganska begränsad inom den europeiska unionen, men jag tror att det är oerhört viktigt att det finns kvar på dagordningen och att vi diskuterar det för framtiden, säger Malmström på presskonferensen.

Totalt finns 38 konkreta förslag i det som EU-kommissionen lägger fram och som ska diskuteras av medlemsstaternas ansvariga ministrar vid ett möte i Bryssel redan i morgon. Frågan ska även behandlas av stats- och regeringscheferna vid kommande toppmöte, den 19-20 december.

Mer läsning

Annons