Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU uppmanas bekämpa homofobt våld

Annons

EU och dess medlemsländer lyckas inte tackla homo- och transfoba hatbrott. Det anser Amnesty International som i en ny rapport kritiserar "luckor" i både lagstiftning och tillämpning.

När Michelle, som bytt kön från man till kvinna, i februari i fjol misshandlades skrek angriparna också transfoba förolämpningar. Trots detta kommer hennes fall, på grund av hur italiensk lag är utformad, inte att betraktas som ett hatbrott, skriver Amnesty International i en ny rapport.

De ville slakta mig bara på grund av den jag är - för att jag har ett lite för maskulint ansikte och för att de utifrån min röst förstod att jag är transperson, berättar Michelle i rapporten.

Amnesty kritiserar EU och dess medlemsländer för att inte lyckas ta sig an hatbrott med homo- eller transfoba motiv. Rapporten beskriver en rad fall i vilka det, enligt Amnesty, funnits brister i antingen lagstiftning eller tillämpning.

"EU och dess medlemsländer kan inte leva upp till sina förpliktelser om att bekämpa diskriminering utan att ta lämpliga steg mot alla typer av brott där hat är motivet", säger Amnestys expert Marco Perolini i rapporten.

"De dubbla måttstockar som råder ger intrycket av att vissa typer av våld förtjänar mindre uppmärksamhet och mindre skydd än andra."

Mer läsning

Annons