Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU sågar planer på vargjakt

Annons

Det blir ingen vargjakt i Sverige den här vintern - om EU-kommissionen får som den vill. I ett brev till miljöminister Lena Ek (C) riktar EU:s miljökommissionär Janez Potocnik stark kritik mot den svenska skötselplanen för vargstammen. Det gör Ek upprörd.

Potocnik skriver att man i planen inte lyckats förklara hur vargstammen ska nå gynnsam bevarandestatus, och uppmanar regeringen att upprätthålla det nuvarande jaktförbudet.

Janez Potocnik avslutar sitt brev till miljöministern med att säga att "en ny jakt inte skulle vara i linje med Sveriges skyldigheter enligt EU:s art- och habitatdirektiv".

Lena Ek, som har haft förhoppningar om att en begränsad vargjakt åter ska bli verklighet den här vintern, säger sig vara upprörd över Potocniks brev.

Jag är oerhört arg. Vi har försökt att hitta en balans mellan bevarandeintresset och den frustration som människor i vargområdena känner, men kommissionen tänker enbart på bevarandeintresset, säger Ek.

Hon har nu bett Naturvårdsverket att analysera brevet för att se hur man ska kunna gå vidare. Hon hoppas fortfarande kunna få förståelse för en jakt i vinter. Men skulle jakten bli av, utan EU:s godkännande, är risken uppenbar att Sverige dras inför EU:s domstol.

Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska rovdjursföreningen, säger att hon inte kan se något skäl till att sätta i gång en vargjakt i vinter.

Rovdjursföreningen var en av organisationerna som gjorde anmälan till EU-kommissionen. Anledningen var att det inte finns någon möjlighet att överklaga jaktbeslut i domstol i Sverige, säger hon.

Hon säger att Lena Ek och Centerpartiet är ute efter att fiska röster bland "de människor som är mest vargnegativa i landet".

Egentligen är det ganska sorgligt att kommissionen ska behöva gå in och rätta upp den här politiken i Sverige och att svenska politiker inte kan åstadkomma en vargpolitik som är långsiktigt hållbar och förnuftig, säger Ann Dahlerus.

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, håller med Lena Ek i hennes kritik mot EU-kommissionen. Han vill se en riktad jakt mot de vargar "som inte tillför stammen en förbättrad genetik". Han tycker också att beslut måste fattas nära dem som berörs mest.

Jag tycker att det är förvånansvärt att nu kommissionen och bevarandesidan - som skrivit till kommissionen i frågan - inte tar möjligheten att förbättra genetiken i vargstammen. Man väljer en väg där man både ökar polariseringen i vargdebatten och försämrar möjligheterna för vargstammens långsiktiga överlevnad, säger han.

Mer läsning

Annons