Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU:s stridsgrupp inte till CAR

Annons

EU:s stridsgrupp kommer inte att sättas in i härjade Centralafrikanska republiken, uppger EU-källor för TT.

Catherine Samba Panza har valts till interimspresident i landet.

Samba Panza, huvudstaden Banguis borgmästare, blir därmed första kvinna att sitta som statschef i landet under dess drygt 50-åriga historia som självständig stat.

Ingen med koppling till den nyligen avgångne presidenten Michel Djotodia tilläts ställa upp. Inte heller partiledare, militärer eller personer som under de senaste 20 åren funnits med i någon rebellgrupp fick vara med.

FN varnade häromdagen för att Centralafrikanska republiken står på randen till ett folkmord.

EU:s utrikesministrar har fattat beslut om att skicka trupper till landet. Det handlar om runt 500 soldater som ska skickas till stöd för Afrikanska unionen och Frankrike. Det handlar dock inte om EU:s stridsgrupp, bland annat på grund av insatsens längd, men också av språkskäl, då utrikesministrarna konstaterar att kommunikationen med de övriga styrkorna i området kan bli svår. Den nuvarande stridsgruppen består av militär från Grekland, Bulgarien, Rumänien och Cypern.

Inofficiellt har det samtidigt länge varit uppenbart i EU-korridorerna att de berörda länderna inte är intresserade av att sätta in sina soldater i CAR.

Ett svenskt deltagande är inte uteslutet, enligt Carl Bildt som före dagens utrikesministermöte i Bryssel sade att Sverige "kan komma in och komplettera insatsen".

Det är uppenbart att vi måste göra något, sade han.

Efter mötet är Bildt fortfarande osäker på svenskt deltagande.

Vi får se. Vi ska titta på det och vilka krav som ställs. Vi ska hjälpa till på ett eller annat sätt, men exakt vilket det blir återstår att se. Det är inte säkert att det blir soldater. Det kan vara annat också, säger han. Alla 28 (medlemsstater) kommer att göra vad de kan. Vi får se vad vi kan göra. Vi har ett preliminärt åtagande faktiskt om att stå för flygtransporter för några av de styrkor som redan utlovats.

Bildt konstaterar att nyvalda Catherine Samba Panza har "ett gott anseende" men att situationen i Centralafrika är väldigt svår för alla sidor.

Den är mycket svår och den är väldigt långsiktig. Det handlar nu framför allt från EU:s sida att kortsiktigt hjälpa till att stabilisera. Sedan kommer huvuduppgiften för att försöka lösa detta att ligga på regionens länder, på Afrikanska unionen och på FN. Vi ska bidra med det också, men EU-militärinsatsen är en kortsiktig stabiliseringsinsats som är nödvändig för att förhindra att det kanske till och med blir folkmord.

Han beskrev insatsen som "ett begränsat stabiliseringsuppdrag, framför allt kring flygplatsen i Bangui".

Där finns 100 000-120 000 människor, med risk för allt möjligt som kan inträffa. Sedan måste det in en större FN-mission för att försöka stabilisera landet - det kan ta sin tid, säger Bildt i Bryssel.

De nuvarande oroligheterna flammade upp efter en kupp i mars, då Michel Djotodia tillträdde som president, stödd av de huvudsakligen muslimska rebellerna i Séléka. Som svar på det våld och kaos som följde med rebellernas framfart bildades kristna milisgrupper. Sedan dess har våldet fått allt mer religiösa förtecken och präglats av hämndaktioner från båda sidor, från att tidigare främst ha handlat om en konflikt mellan norr och söder.

Djotodia avgick den 10 januari efter påtryckningar från afrikanska ledare, men våldet har fortsatt.

Det är en humanitär katastrof och en politisk katastrof. När man nu vill att EU ska ingripa så kan vi inte stå passiva, säger Bildt.

Mer läsning

Annons