Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-ministrar eniga om ny banktillsyn

EU:s finansministrar enades efter mycket möda att skapa tre nya myndigheter som ska övervaka banker, försäkrings- och värdepappersbolag.

Nu väntar knepiga förhandlingar med EU-parlamentet.

Sedan krisen brakade loss förra året har EU-maskineriet jobbat intensivt på att rätta till de brister som uppdagades i samband med krisen. Medan banker och andra finansinstitut rörde sig obehindrat över gränserna, stannade tillsyn och informationsutbyte ofta vid nationsgränsen.

Nu inrättas tre tillsynsmyndigheter på EU-nivå för banker, försäkringsbolag och värdepappersföretag. Särskilt Storbritannien har haft stora problem med att lämna ifrån sig makt till EU-myndigheter. I grunden ligger rädsla för att London ska skadas som internationellt finanscentrum.

Innan den nya tillsynsstrukturen kan införas måste EU-parlamentet också säga sitt. De största partierna där meddelade genast att de tycker att finansministrarnas kompromiss är för svag. De vill se europeiska tillsynsmyndigheter med ännu mer makt.