Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU mildrar svensk Mellanösterntext

Efter intensiv israelisk kritik uppges EU ha mildrat det förslag till uttalande om Mellanösternkonflikten som Sverige författat och som EU:s utrikesministrar ska ta ställning till i Bryssel på tisdagen.

Enligt AFP har de enats om en formulering där det heter att Jerusalem ska vara huvudstad både i Israel och i en framtida palestinskt stat, som en del i en förhandlingsöverenskommelse, uppger EU-diplomater.

Deklarationen innehåller ingen konkret förändring av EU:s Mellanösternpolitik, det handlar snarare om ett skärpt språkbruk. Enligt läckor till medier förespråkade det första utkastet öppet att östra Jerusalem bör bli huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Det retade gallfeber på Israel som ockuperade östra Jerusalem 1967 för att senare annektera området, och nu ser hela Jerusalem som sin "eviga och odelbara" huvudstad.

Världssamfundet erkänner inte annekteringen som laglig enligt folkrätten, men israeliska företrädare har ändå anklagat Sverige för att vilja "dela Jerusalem" och försökt förmå allierade inom EU att ändra formuleringarna.

Annars riskerar EU att bli "irrelevant" i fredsprocessen, anser Israel.

Påtryckningarna tycks ha gett resultat. I ett nytt utkast som nyhetsbyrån AFP tagit del av är den direkta hänvisningen till östra Jerusalem är borta och ersatt med följande ordalydelse:

"Genom förhandlingar måste en väg måste hittas för att avgöra Jerusalems status som framtida huvudstad för två stater".