Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-ledare snålar inför Köpenhamn

EU-ordförande Fredrik Reinfeldt har problem att få EU-ledarna att öppna plånboken för snabba klimatåtgärder i fattiga länder.

Övertalningsförsöken fortsatte under natten till fredagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kom till EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen med ambitionen att förmå EU-ledarna att lova bidra med 2 miljarder euro om året för klimatinsatser i u-länder de närmaste tre åren. Själv lade han runt 250 miljoner euro i potten, där Storbritannien redan lagt 300 miljoner. Men i övrigt har det varit si och så med bidragsviljan bland EU-ledarna.

Danmark, Finland, Spanien, Belgien med flera har signalerat att de tänker bidra, men stora länder som Frankrike och Tyskland har fortfarande inte avslöjat några summor.

Vi jobbar under natten för att få fram en bra siffra, sade Fredrik Reinfeldt på en pressträff sent på kvällen.

Inget tvång

Reinfeldt kan inte tvinga något land att betala, eftersom EU-ledarna tidigare har beslutat att dessa snabbstartspengar ska vara frivilliga. Flera EU-länder har grava ekonomiska problem och anser att de inte har råd.

Totalt räknar bedömare med att det mellan 2010 och 2012 behövs 5-7 miljarder euro om året för omedelbara insatser i u-länderna.

EU-toppmötet hålls samtidigt som FN:s klimatförhandlingar står och stampar i Köpenhamn. För att bryta dödläget trycker en del EU-länder på för att EU ska höja sitt bud om utsläppsminskningar. Redan tidigare har EU-länderna enats om att minska utsläppen med 20 procent till 2020 jämfört med 1990. Men om andra stora ekonomier gör liknande åtgärder är EU berett att minska med 30 procent.

Erbjudandet står kvar om övriga utvecklade länder gör motsvarande åtgärder, sade Reinfeldt.

EU-länderna är inte helt samspelta i sina klimatambitioner.

Avvakta till 2010

Polen har uttryckt tvivel på att höja till 30 procent i Köpenhamn, oavsett hur ambitiöst avtalet blir. I stället vill landet vänta med ett beslut till nästa år, så att EU-kommissionen först kan göra en konsekvensutredning.

Under toppmötet, som fortsätter under fredagen, ska EU-ledarna diskutera vilka villkor som måste vara uppfyllda för att höja budet i Köpenhamn till 30 procent. En tydligare EU-linje kan behövas för att kunna ta ett snabbt beslut i slutet av klimatförhandlingarna i Köpenhamn.