Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-ledare snålar inför Köpenhamn

EU-ordförande Fredrik Reinfeldt har problem med att förmå EU-ledarna att öppna plånboken för snabba klimatåtgärder i fattiga länder.

Övertalningsförsöken att ge mer fortsatte under natten till fredagen.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso betonade vid en presskonferens sent på torsdagskvällen att alla 27de medlemsstaterna måste vara överens om huruvida EU ensidigt ska höja sitt bud att minska utsläppen från 20 till 30 procent till år 2020, utan motsvarande åtaganden från andra länder.

Men det är fritt för varje EU-land att på egen hand göra mer om det vill, sade Barroso.

Han var övertygad om att EU kommer att utlova en tillräckligt stor summa till snabbstartspengar för klimatinsatser i u-länder för åren 2010-2013.

Jag tror att det blir ett mycket bra bidrag till framgång i Köpenhamn.

Totalt räknar bedömare med att det mellan 2010 och 2012 behövs 5-7 miljarder euro om året för omedelbara insatser i u-länderna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kom till EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen med ambitionen att förmå EU-ledarna att lova att bidra med 2 miljarder euro om året till snabbstartpengar. Själv lade han runt 250 miljoner i potten, där Storbritannien redan lagt 300 miljoner. Men i övrigt har det varit si och så med bidragsviljan bland EU-ledarna.

Stora länder tvekar

Danmark, Finland, Spanien, Belgien med flera har signalerat att de tänker bidra medan stora länder som Frankrike och Tyskland fortfarande inte har avslöjat några summor.

Reinfeldt tog tillfället att uppmana övriga delen av den rika världen att höja sina bud.

Vi (EU) kan inte ensamma lösa klimatproblemet. EU står bara för 13 procent av utsläppen.

På torsdagskvällen hade ett tiotal EU- länder sagt att de inte vill vara med alls om snabbstartspengar, eller ytterst marginellt. Reinfeldt fick frågan om varför han inte lyckades få ihop tillräckligt.

Vi tror att vi får fram en bättre siffra i morgon än vad vi har i kväll, därför fortsätter vi diskussionerna, svarade han och sade att antalet länder som vill vara med växte under kvällen.

"Finns mer resurser"

Reinfeldt sade att jobbet skulle fortsätta under natten för att få fram en bra siffra.

Det är därför jag gör bedömningen att det är bättre att inte stänga boken nu, därför att här finns mer resurser att få fram om vi förhandlar genom natten. Jag kan konstatera att Sverige, i vart fall i sådana här sammanhang, blir en stormakt när det gäller vårt bidrag.

Reinfeldt anser inte att man ska jämföra svårigheterna att få fram snabbstartspengar med hur det blir att få finansiering på lite längre sikt.

Nu handlar det om att få fram budgetmedel på kort sikt som ska möta det här behovet och detta i ett läge där vi har finanskris och i ett Europa där samtliga 27 medlemsländer har underskott i sina budgetar. Då får man kanske acceptera att i en del fall är marginalerna så små att länderna inte upplever att de har resurser.

Inget tvång

Reinfeldt kan inte tvinga något land att betala, eftersom EU-ledarna tidigare har beslutat att snabbstartspengarna till u-länder ska vara frivilliga. Flera EU-länder har grava ekonomiska problem och anser att de inte har råd.

EU-toppmötet hålls samtidigt som FN:s klimatförhandlingar står och stampar i Köpenhamn. För att bryta dödläget trycker en del EU-länder på för att EU ska höja sitt bud om utsläppsminskningar. Redan tidigare har EU-länderna enats om att minska utsläppen med 20 procent till 2020 jämfört med 1990. Men om andra stora ekonomier gör liknande åtgärder är EU berett att minska med 30 procent.