Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-kritisk medvind inför EU-val

Annons

Starka opinionsframgångar för exempelvis Nationella fronten i Frankrike, UK Independence Party i Storbritannien och den italienska Femstjärnerörelsen banar väg för ett allt annat än EU-vänligt EU-parlament efter valet i maj 2014.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso oroas över EU-skeptikernas bakgrund.

Vad vi inte gillar är att bakom anti-EU-slagorden finns ofta vad jag kallar negativa värderingar - saker som inskränkt nationalism, protektionism och främlingsfientlighet, säger Barroso till Reuters.

Resultatet kan mycket väl bli att tre av EU:s största medlemsländer efter valet den 22-25 maj 2014 levererar vardera minst 20 allt annat än EU-förtjusta ledamöter till parlamentet i Bryssel och Strasbourg. Lägg till de mandat som väntas för andra EU-skeptiker - allt från eurokritiska konservativa, som tyska AfD, till rena nationalistpartier och olika vänstergrupper, som grekiska Syriza - så framträder ett EU-parlament där 20-30 procent av ledamöterna representerar partier med starkt kritisk syn på EU.

Det väcker oro bland dem som vill utöka samarbetet, snarare än att minska det.

Om vi har som mål att gå från en åtstramningspolitik till en tillväxtpolitik och hamnar med historiens mest EU-skeptiska, anti-europeiska parlament så kommer det genast att lamslås, varnar Italiens premiärminister Enrico Letta i en intervju med brittiska The Guardian.

Mer läsning

Annons