Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-insats längs Medelhavet föreslås

Annons

I skuggan av katastrofen vid Lampedusa möttes EU-ministrarna i dag kring migrantfrågan.

EU-kommissionen vill rädda flyktingliv på Medelhavet med en storskalig sjöräddningsinsats.

När Cecilia Malmström, EU:s asylansvariga kommissionär, ankom till dagens migrationsministermöte i Luxemburg bar hon med sig en önskan om pengar och patrullbåtar till gränskontrollorganet Frontex.

Jag har bett medlemsstaterna om deras politiska stöd och nödvändiga resurser. Jag kommer nu tillsammans med Frontex och medlemsstaterna gå igenom behoven och sätta upp organisationen kring detta, sade Malmström på presskonferensen efter mötet. Tragedin visar att vi på europeisk nivå måste agera på ett mycket mer omfattande sätt än förut. Vi måste se på frågan på kort sikt, lång sikt och medellång sikt. Vi måste ha ett samarbete och en dialog med migranternas ursprungs- och transitländer för att öppna upp för fler legala vägar, men också för att bekämpa de förfärliga nätverk som gör så stora vinster på folks nöd.

Några fler detaljer om Frontex-insatsen kunde hon dock ännu inte ge.

Jag har än så länge bara lagt fram idén, men alla medlemsstater som uttalade sig sade att Frontex kan göra mer och att vi borde kunna använda Frontex på ett bättre sätt. Men det är lite för tidigt att ge några detaljer än.

Migrationsminister Tobias Billström upprepade återigen behovet av att fler länder tar emot fler kvotflyktingar.

Tyvärr har vi ett läge där alltför många av EU:s medlemsstater inte har någon årlig kvot med UNHCR (FN:s flyktingorgan). Hade vi det, och om alla 28 medlemsstater hade tagit emot lika mycket som Sverige gör, hade vi kunnat erbjuda UNHCR upp emot 100 000 platser, sade Billström.

Men han fick snabbt mothugg - av en allianskollega:

Jag räknar med att Tobias Billström ska fortsätta att med en papegojas envishet upprepa detta med kvotflyktingar. Ursäkta, men det räcker inte, säger EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (FP), som är starkt involverad i migrationsfrågan. Det är dags att ta nästa steg nu. Vi måste se till att inte lämna människor i händerna på människosmugglare och sjöodugliga farkoster. När vi har en asylpolitik på plats måste vi också börja tillhandahålla den för dem som behöver skyddet. Då får man fundera på att upprätta tillfälliga asylkontor i de områden där de här stora lägren finns, säger Wikström.

Även Cecilia Malmström vill att fler länder hjälper till med att ta hand om de flyktingar som kommer till Europa.

I dag är det sex till sju länder som tar allt ansvar, men vi är 28. Fler kan göra mer, sade Malmström.

I morgon åker EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso till Lampedusa för att på plats bekanta sig med situationen. Även Cecilia Malmström reser till Lampedusa i morgon.

Också riksdagsledamot Maria Ferm (MP) efterlyser en diskussion i EU om hur det kan skapas lagliga vägar för migranter att ta sig in i EU.

Vi får inte vända bort blicken. Det här är en konsekvens av att det inte finns lagliga vägar att ta sig till EU. Då tvingas människor till farliga och dyra rutter med undermåliga båtar - och då kommer sådana här olyckor att hända, säger hon till TT.

På tisdagen anlände hon till den italienska ön Lampedusa, där över 200 migranter omkom när deras överfulla fartyg sjönk till botten. Hon besökte bland annat en flyktingmottagning.

Det är kaosartat - det finns platser för 250 personer men just nu bor 828 personer där, säger hon.

Hon träffade även en man som med sin lilla fiskebåt lyckades rädda tolv personer ur havet. Den sista han drog ombord var en ung kvinna.

Han gick runt på den stora gatan här i dag i hopp om att få se henne. . . för att se om han kunde hjälpa henne med något mer, extra kläder eller ett mål mat, berättar hon.

Mer läsning

Annons