Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU ger Haiti mångmiljardstöd

Annons

EU ökar stödet till Haiti och avsätter sammanlagt 4,2 miljarder kronor till hjälpinsatsen. Sverige lovar att bidra med 180 miljoner, vilket är näst mest av länderna i EU, enligt biståndsminister Gunilla Carlsson. Dessutom lovar FN-chefen Ban Ki-Moon att skynda på räddningsinsatserna, snabba på hjälpen och öka biståndet.

EU:s biståndsministrar enades på måndagen om att ge 200 miljoner euro, drygt 2 miljarder kronor, i stöd till återuppbyggnaden av Haiti, sade en EU-diplomat till AFP.

Det är dubbelt så mycket som det hade spekulerats om innan.

Utöver det mer långsiktiga stödet på över 2 miljarder kronor ger EU-kommissionen och medlemsländerna motsvarande 1,2 miljarder kronor i katastrofhjälp. Kommissionen ger dessutom lite mer än 1 miljard kronor i "inledande rehabiliteringsstöd" enligt biståndskommissionären Karel De Gucht. Sammanlagt blir det över 4,2 miljarder kronor.

Mötet var extrainkallat och hade enbart Haiti på dagordningen.

Stödet är alltså tänkt att utgå utöver de pengar som enskilda medlemsländer och EU-kommissionen lägger på akut nödhjälp.

Av de enskilda EU-ländernas omedelbara katastrofinsatser lovade biståndsminister Gunilla Carlsson (M) ungefär 180 miljoner kronor.

Detta placerar Sverige som den näst största bilaterala givaren efter Storbritannien. Före Frankrike, före Tyskland, före Spanien, säger hon till TT.

Hon beskriver förhållandena för hjälparbetet som enormt svåra ovanpå vad som redan före jordbävningen var en "mission impossible" i Haiti, där en miljon människor var beroende av hjälp. Carlsson tycker samtidigt att givarländerna har tagit lärdomar av tidigare stora katastrofer.

Utmaningarna är kanske större än någonsin tidigare, samtidigt som jag ändå vill hävda att givarsamordningen fungerar bättre. FN har lidit stora förluster men kommer nu in med mer och mer dugliga personer som leder arbetet och det fattas beslut för att vi inte ska sätta krokben för varandra. En del påstår att hjälpen inte når fram, men jag kan konstatera att många gör ett fantastiskt arbete under extremt svåra omständigheter, och en del av dem är svenskar.

Ännu mer pengar kan komma från EU när man närmare börjar diskutera landets återuppbyggnad. En givarkonferens väntas om några veckor.

Bland annat pratade biståndsministrarna om möjligheten att skicka poliser.

Storbritanniens biståndsministern Douglas Alexander meddelade under morgonen att man har trefaldigat sin humanitära hjälp till Haiti till 30 miljoner dollar (212 miljoner kronor), enligt AFP. Norge kommer att mer än fördubbla sitt katastrofstöd till Haiti och ge motsvarande 125 miljoner svenska kronor i akut stöd, meddelar det norska biståndsdepartementet på måndagen.

FN-chefen Ban Ki-Moon beskrev under dagen jordbävningskatastrofen i Haiti som den värsta humanitära krisen på decennier.

Jag är här för att säga att vi är med er. Det är en tsunami-liknande katastrof, säger han på en presskonferens i huvudstaden Port-au-Prince.

Han lovar att skynda på räddningsarbetet, öka hjälpinsatserna och förbättra samordningen i biståndsarbetet. Fortfarande är många av de tiotusentals drabbade helt utan hjälp.