Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU ger Haiti mångmiljardstöd

EU ökar stödet till Haiti och avsätter sammanlagt 4,2 miljarder kronor till hjälpinsatsen. Sverige lovar att bidra med 180 miljoner, vilket är näst mest av länderna i EU, enligt biståndsminister Gunilla Carlsson. Dessutom lovar FN-chefen Ban Ki-Moon att skynda på räddningsinsatserna, snabba på hjälpen och öka biståndet.

EU:s biståndsministrar enades på måndagen om att ge 200 miljoner euro, drygt 2 miljarder kronor, i stöd till återuppbyggnaden av Haiti, sade en EU-diplomat till AFP.

Det är dubbelt så mycket som det hade spekulerats om innan.

Utöver det mer långsiktiga stödet på över 2 miljarder kronor ger EU-kommissionen och medlemsländerna motsvarande 1,2 miljarder kronor i katastrofhjälp. Kommissionen ger dessutom lite mer än 1 miljard kronor i "inledande rehabiliteringsstöd" enligt biståndskommissionären Karel De Gucht. Sammanlagt blir det över 4,2 miljarder kronor.

Mötet var extrainkallat och hade enbart Haiti på dagordningen.

Stödet är alltså tänkt att utgå utöver de pengar som enskilda medlemsländer och EU-kommissionen lägger på akut nödhjälp.

Av de enskilda EU-ländernas omedelbara katastrofinsatser lovade biståndsminister Gunilla Carlsson (M) ungefär 180 miljoner kronor.

Detta placerar Sverige som den näst största bilaterala givaren efter Storbritannien. Före Frankrike, före Tyskland, före Spanien, säger hon till TT.

Hon beskriver förhållandena för hjälparbetet som enormt svåra ovanpå vad som redan före jordbävningen var en "mission impossible" i Haiti, där en miljon människor var beroende av hjälp.

Storbritanniens biståndsministern Douglas Alexander meddelade under morgonen att man har trefaldigat sin humanitära hjälp till Haiti till 30 miljoner dollar (212 miljoner kronor), enligt AFP. Norge kommer att mer än fördubbla sitt katastrofstöd till Haiti och ge motsvarande 125 miljoner svenska kronor i akut stöd, meddelar det norska biståndsdepartementet på måndagen.

FN-chefen Ban Ki-Moon beskrev under dagen jordbävningskatastrofen i Haiti som den värsta humanitära krisen på decennier.

Jag är här för att säga att vi är med er. Det är en tsunami-liknande katastrof, säger han på en presskonferens i huvudstaden Port-au-Prince.

Han lovar att skynda på räddningsarbetet, öka hjälpinsatserna och förbättra samordningen i biståndsarbetet. Fortfarande är många av de tiotusentals drabbade helt utan hjälp.

USA:s militär hoppas kunna öppna hamnen i det skalvdrabbade Port-au-Prince för hjälpsändningar redan inom ett par dagar, sade logistikchefen, general Michael Dana på måndagen.

De har en fenomenal hamn, som vi kommer att öppna inom två till tre dagar, och ett utmärkt flygfält. Mina order är att få saker att fungera så fort vi kan, sade Dana, med erfarenhet från tidigare USA-insatser i bland annat Somalia.