Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU föreslår Tobin-skatt

EU-ledarna uppmanar Internationella valutafonden (IMF) att utreda möjligheten att införa en global skatt på finansiella transaktioner, en så kallad Tobin-skatt, enligt ett utkast som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Utkastet väntas bli antaget vid EU:s toppmöte i Bryssel.

I utkastet betonar EU-ledarna vikten av att ersättningssystemen i finanssektorn måste främja en "sund och effektiv riskhantering". Det kommer sedan både Frankrike och Storbritannien pläderat för straffskatter på bankbonusar.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har tidigare fört fram förslaget om en Tobin-skatt i G 20-sammanhang, men har då mött motstånd från USA:s finansminister Timothy Geithner.

En svensk regeringskälla bekräftar för TT att uppdraget att utreda "en global finansiell transaktionsskatt" finns med i EU-toppmötets slutsatser.

Men i substans är detta inget nytt. IMF har redan tidigare fått i uppdrag av G 20 att titta på denna möjlighet, säger källan.

En Tobinskatt kan fungera, om syftet är att omfördela resurser från finanssektorn till offentlig sektor och transaktionsavgiften är "mikroskopiskt" liten. Men det kräver en global uppslutning och en effektiv internationell mekanism som drar in pengarna, enligt Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank.

Om hela världen går med på det och det finns en institution som administrerar det kan det gå. Jag kan tänka mig rader av tekniska problem med detta, men kan man komma över de tekniska hindren och skatten är tillräckligt liten för att inte störa effektiviteten i valutahandeln kan det ge en del pengar till omfördelning, säger hon. Men får man inte med sig amerikanerna, och de har varit väldigt skeptiska hittills, är det inte en möjlig väg att gå. Då kommer bara verksamheten flytta från en region till andra, tillägger hon.