Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU enigt om klimatmiljarder

Annons

EU-länderna kommer att bidra med totalt 7,2 miljarder euro i snabbstartspengar för klimatåtgärder fram till och med 2012, uppger en svensk diplomatkälla för TT.

Efter en genomräkning av de 27 medlemsländernas bidrag till de så kallade snabbstartspengarna för klimatåtgärder i fattiga länder blev slutsumman 2,4 miljarder euro per år under de tre åren 2010-2012.

På en pressträff efter EU-toppmötets slut bekräftade statsminister Fredrik Reinfeldt att EU-länderna gemensamt kommer att bidra med 2,4 miljarder euro om året för olika klimatåtgärder i fattiga länder under perioden 2010-2012.

Under nattens förhandlingar har det varit möjligt att få bidrag från alla de 27 medlemsstaterna, sade en nöjd Reinfeldt.

Sent i torsdags var det fortfarande ett tiotal länder som inte ville bidra alls, eller ytterst marginellt.

Pengarna som EU-länderna bidrar med är en blandning av "gamla" och "nya" pengar.

Det viktiga är att vi nu öronmärker resurser som ska gå till klimatanpassningar i utvecklingsländer under perioden 2010-2012, sade Reinfeldt.

Till exempel är de pengar som Sverige och Danmark bidrar med delvis så kallat klimatbistånd som redan finns avsatt i budgeten.

Vi uppmanar nu övriga världen att göra motsvarande ansträngningar, sade Reinfeldt.