Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU enigt om klimatmiljarder

Annons

EU-länderna kommer att bidra med totalt 7,2 miljarder euro i snabbstartspengar för klimatåtgärder fram till och med 2012, uppger en svensk diplomatkälla för TT.

Efter en genomräkning av de 27 medlemsländernas bidrag till de så kallade snabbstartspengarna för klimatåtgärder i fattiga länder blev slutsumman 2,4 miljarder euro per år under de tre åren 2010-2012.

På en pressträff efter EU-toppmötets slut bekräftade statsminister Fredrik Reinfeldt att EU-länderna gemensamt kommer att bidra med 2,4 miljarder euro om året för olika klimatåtgärder i fattiga länder under perioden 2010-2012.

Under nattens förhandlingar har det varit möjligt att få bidrag från alla de 27 medlemsstaterna, sade en nöjd Reinfeldt.

Sent i torsdags var det fortfarande ett tiotal länder som inte ville bidra alls, eller ytterst marginellt.

Pengarna som EU-länderna bidrar med är en blandning av "gamla" och "nya" pengar.

Det viktiga är att vi nu öronmärker resurser som ska gå till klimatanpassningar i utvecklingsländer under perioden 2010-2012, sade Reinfeldt.

Till exempel är de pengar som Sverige och Danmark bidrar med delvis så kallat klimatbistånd som redan finns avsatt i budgeten.

Vi uppmanar nu övriga världen att göra motsvarande ansträngningar, sade Reinfeldt.