Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU – en bromskloss

Annons

Barn är inte till salu. Det var temat för årets upplaga av musikhjälpen som sändes i radio och TV. Det var häftigt att se det otroliga engagemanget runt om i hela Sverige. Tillsammans samlade vi in mer än 74 miljoner kronor till organisationer som arbetar för att barn inte ska tvingas sälja sin kropp i den vedervärdiga människohandelsindustrin.

Jag följde programmet i Strasbourg när Europaparlamentet hade den sista sessionen för i år. Sorgset kunde jag konstatera att om bara en gnutta av det engagemang som musikhjälpen uppbringade också fanns hos EU-kommissionen och medlemsländernas regeringar så skulle en stor del av människohandeln vara borta.

Jag har arbetat med frågan i över ett decennium i Europaparlamentet och ständigt mött motstånd. EU är en bromskloss i kampen mot människohandel. Ett konkret exempel på denna tafatthet skedde bara häromveckan. Jag hade haft ett möte med den kommissionär som har ansvaret för dessa frågor, han lovade att det då skulle komma en strategi för människohandel. Men när det väl presenterades några veckor senare så var det ingen strategi. Det var ett annat dokument, som för visso innehöll bra formuleringar, men som helt saknar den handlingskraft som en strategi innebär.

Människohandel är en gränsöverskridande verksamhet som kräver en gränsöverskridande strategi. Om vi sänker garden skickar det signalen till förövarna de kan fortsätta som vanligt. Det mänskliga lidande som följer av människohandel kräver att vi ständigt prioriterar kampen mot förövarna.

Tidigare i höst fick följa med Stockholmspolisen på ett arbetspass. Under passet mötte vi flera kvinnor som på olika sätt tvingats sälja sin kropp. På internet finns bilder och filmer där de självsäkert poserar med putande läppar och sexiga underkläder. I verkligheten är de livrädda. Ingen av de jag träffade vågade tala om hur de hade hamnat där. Människor kan säljas om och om igen. Efterfrågan är stor vilket gör att människohandeln ökar för varje år. Förövarna tjänar enorma summor pengar på att vi i EU fortfarande anser ha oss rätten att köpa människor och göra vad vi vill med deras kroppar. Det är roten till den fasansfulla verklighet som är sexslavarnas vardag.

Vi måste få ett stopp för människohandeln och för det krävs handling.

1) Kriminalisera användandet av tjänster ifrån människohandelsoffer i hela EU. Det är fortfarande tillåtet i allt för många medlemsländer.

2) Vi måste bekämpa efterfrågan. Principen om att följa pengarna ska användas i det gränsöverskridande, polisiära samarbetet.

3) Skyddet för människohandelsoffer måste öka under och efter rättsprocesser

Om vi inte tar den här frågan på allvar kommer det fortsätta skicka signalen till de som tjänar pengar på människohandel att de kan fortsätta som vanligt att utnyttja människor. Det räcker nu.

Anna Hedh (s)

europaparlamentariker