Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-chefen: Vi är på rätt väg

Annons

Den ekonomiska krisen är långt ifrån över, men EU är i alla fall på rätt väg, hävdade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i dag.

Återhämtningen finns i sikte. En svala, eller en bra kvartalsrapport, gör ingen sommar, men det visar att vi är på rätt väg, sade Barroso när han talade om läget i unionen inför EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg.

Han manade samtidigt till fortsatta insatser.

Det är vi skyldiga dem som ännu inte har någon återhämtning i sikte, alla våra 26 miljoner arbetslösa.

Barrosos tal fick gott betyg från hans partivänner i den konservativa EPP-gruppen. Från den socialdemokratiska gruppen, S&D, möttes emellertid talet av svidande kritik.

Som vanligt beskriver ni ett halvfullt glas som fullt, sade gruppledaren Hannes Swoboda från Österrike. Hur kan ni tala om återhämtning när i Grekland över 60 procent av ungdomarna är arbetslösa? Vet ni hur många nya jobb som skapades i Spanien förra månaden? 31! Det är en skandal. Åtstramningspolitiken ökar klyftorna mellan rika och fattiga, mellan nord och syd, och underminerar solidariteten mellan medlemsländerna och mellan medborgarna.

Inför det kommande året lade Barroso bland annat fokus på den dataskyddsförordning som så sakteliga är på väg igenom EU-maskineriet, frihandelsförhandlingarna med USA, Kanada och Japan samt de förslag för en öppnare telekommarknad som kommer att presenteras på torsdag.

Är det inte konstigt att vi kan ha en öppen marknad för gods, men fortfarande 28 nationella digitala marknader?

Barroso har lett EU-kommissionen sedan 2004 men höll nu sannolikt sitt sista läget-i-unionen-tal. Mycket i det handlade om nästa års EU-val och var vänt till de många européer som är kritiska till EU:s utveckling.

Vi är mer än en marknad. Den europeiska idén handlar om gemensamma värderingar, om vår sociala marknadsekonomi, om att skydda människors rättigheter - allt från arbetsrätt till jämställdhet. Om ni inte gillar EU - engagera er då för en förändring, vänd er inte bort!, sade Barroso.

Mer läsning

Annons