Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU: Assad måste bort

Annons

Syriens president Bashar al-Assad måste lämna sin post, underströk EU-ledarna när dagens toppmöte avslutas.

EU:s stats- och regeringschefer samlades igen i dag för de avslutande delarna av toppmötet i Bryssel. Unionens allt starkare stöd för den syriska oppositionen gentemot president Bashar al-Assad uttrycktes tydligt på presskonferensen efter mötet.

Vi betonar behovet av att Assad måste lämna sin post, sade ordföranden Herman Van Rompuy.

På agendan för övrigt stod bland annat en genomgång av tillväxten och läget för de länder som ansökt om medlemskap, liksom en mer samordnad försvarspolitik.

Vi gjorde klart i Oslo att vi står tillsammans med dem som strävar efter fred och medmänsklighet. Det innebär att vi måste se till att vi har alla de medel som behövs för det, motiverade Van Rompuy det faktum att årets fredspristagare nästa år kommer att lägga extra vikt vid säkerhets- och försvarsfrågorna. Det finns flera orsaker till det - först och främst att säkerhetsutmaningarna som Europa står inför har ökat under de senaste åren. Våra länder har tagit ett större ansvar för fred och säkerhet i omgivningen.

Till stats- och regeringschefernas toppmöte i december 2013 ska därför förslag tas fram för att utöka samarbetet och göra den gemensamma försvars- och säkerhetspolitiken "mer effektiv".

Vi vill också se en starkare försvarsindustri i Europa, som kan bidra med mer innovationer och konkurrenskraft och mer tillväxt och arbetstillfällen, sade Van Rompuy. Jag har ingenting emot att vi för den diskussionen. Det var länge sedan sist, säger statsminister Fredrik Reinfeldt om försvarssamtalen.

Men på det nyss avslutade toppmötet blev det inte så mycket mer sagt om saken, än att EU:s utrikeschef Catherine Ashton fick en beställning på att ta fram ett underlag inför decembertoppmötet 2013.

Senast EU-ledarna diskuterade den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken i toppmötessammanhang var 2008.

Ett övrigt resultat från toppmötet är att EU-kommissionen kan börja jobba med förslaget om hur en gemensam bankakut ska se ut, vilket är nästa steg i bygget av en bankunion. Fredrik Reinfeldt tror att förslaget kan komma upp på EU-toppmötet i slutet av juni nästa år.

Men vi talar om rätt komplicerad avvecklingshantering, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur bankakuten kommer att se ut är en viktig faktor för om Sverige längre fram kan tänka sig att gå med i bankunionen. Huvudkravet är att svenska skattepengar inte ska användas till att rädda fallande banker runtom i EU.

Tron att man skulle kunna fondera resurser motsvarande vad en bankkrasch leder till, tror jag är orealistisk. Är det en riktig bankkris så är skulderna och riskerna större än vad vi kan begära att man fonderar, säger Reinfeldt och upprepar Sveriges krav på att man i förväg måste ha reglerat vad som händer om fonderna inte räcker till. Det är inte bara en fråga om påsar med pengar, utan också en fråga om hur man har lagstiftning för att ta ifrån ägare deras aktier och övertar ägandet av en bank som förlorat sitt banktillstånd.

Mer läsning

Annons