Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-advokat kritisk mot datalagring

Annons

EU:s kritiserade datalagringsdirektiv från 2006 är inte förenligt med EU:s stadga om grundläggande rättigheter, anser EU-domstolens generaladvokat.

I ett uttalande på torsdagen konstateras bland annat att mer noggranna definitioner hade behövts för vilka misstänkta brott som ger myndigheterna rätt att få tillgång till de lagrade uppgifterna. Spanske Pedro Cruz Villalón, en av de totalt nio generaladvokaterna som handhaft ärendet, anser även att EU från början borde ha slagit fast ansvariga myndigheters skyldighet att i efterhand radera uppgifterna.

"Det var inte så länge sedan EU-kommissionär Cecilia Malmström tvingade Sverige att betala böter i mångmiljonklassen för att vi inte gjort direktivet till svensk lag så snabbt som kommissionen ville. Därför är beskedet från EU-domstolens generaladvokat pinsamt för henne. Detta är också en svidande kritik mot regeringen och Socialdemokraterna, som till sist drev igenom datalagringsdirektivet i riksdagen. De struntade i alla våra invändningar om att direktivet strider mot medborgarnas rätt till privatliv. Men nu det alltså ut som om EU-domstolen är på väg att ge dem bakläxa och att ge oss rätt", skriver EU-parlamentsledamoten Christian Engström (PP) i ett uttalande.

Även parlamentskollegan Kent Johansson (C) är inne i liknande tankebanor.

"Jag hoppas att detta är spiken i kistan för datalagringsdirektivet. Det måste göras om totalt eller slängas i papperskorgen. Dagens besked är ett viktigt steg mot en seger för oss som slår vakt om den personliga integriteten", skriver Johansson i ett uttalande.

Frågan ska nu behandlas av EU-domstol med anledning av rättsfall mot direktivet i Irland och Österrike.

Inför domstolens utslag föreslår generaladvokaten att EU bör få "rimlig tid" på sig att anpassa lagstiftningen för att göra den förenlig med de grundläggande rättigheterna - något som redan pågår, enligt Cecilia Malmströms officielle talesman Michele Cercone.

Vi brukar inte kommentera generaladvokatens åsikter så jag tänker inte göra det. Däremot är ni förmodligen medvetna om att vi utvärderade datalagringsdirektivet 2011. Utvärderingen pekade på att det finns behov av att förbättra direktivet, särskilt vad gäller för vilka ändamål uppgifterna kan användas till, rättsskipande myndigheters tillgång till uppgifterna och hur länge uppgifterna ska lagras - vilket verkar vara precis de områden som generaladvokaten fokuserat på, sade Cercone vid kommissionens dagliga presskonferens på torsdagen.

Mer läsning

Annons