Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ettårigt gymnasium kanske redan 2013

Annons

Regeringens förslag om en ettårig gymnasieutbildning utan teoretiska ämnen är med i budgetpropositionen nästa vecka. Målet är att den ska börja införas, om än i mindre skala, redan nästa år, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till DN.

Oppositionen och Lärarförbundet är kritiska och tvivlar på att det finns arbete för den som har ett års utbildning. Men Björklund säger att det är bättre att fullfölja en kort utbildning än att hoppa av en lång och slås ut.

Alla som kritiserar struntar ju i alla de här ungdomarna som slås ut. De lever vidare i luftslottet där alla ska vara högskolebehöriga, säger han till TT.

Budgetförslaget hoppas utbildningsministern blir verklighet inom två år.

Senast när läsåret drar i gång hösten 2014 och i kanske mindre skala 2013, säger utbildningsministern. Jag varnar för ett misslyckande. Det här är ju helt enkelt en fortsatt nedmontering av gymnasieskolan och regeringen tycks ju inte ha lärt sig av misslyckandet med de nya yrkesutbildningarna, dit allt färre elever söker, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Miljöpartiets Per Bolund är kritisk till Björklunds kortare gymnasieutbildning.

Regeringen vill slippa ta diskussionen om resurser i gymnasieskolan. I stället så ska man tillföra ytterligare en utbildningsform. Det är inte rätt väg att gå, säger riksdagsledamoten Bolund.

Han säger att en ettårig gymnasieutbildning snarare stänger fler dörrar för unga till arbetslivet än öppnar nya.

I stället tror MP på fler resurser till grund- och gymnasieskolan så att fler elever går klart sina utbildningar och får behörighet till högskolestudier.