Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett stort intresse för konst och musik präglade Lars Lundmarks liv

Förre informationschefen vid Husums fabriker Lars-Erik Lundmark gick ur tiden några dagar före jul förra året. Han hade besvärats av sjukdom en tid och somnade in i sin bostad i centrala Örnsköldsvik i en ålder av 88 år.

Lars var en riktig Ö-viksgrabb och blev sin hemstad trogen under hela livet. Han kom inom yrkeslivet tidigt i kontakt med den alltmer växande industrin i Örnsköldsvik, och hade ett flertal ledande befattningar inom olika företag innan hans yrkesmässiga karriär avslutades med arbetet som informationsansvarig vid Husums fabriker.

Hans stora intresse för konst och musik kom dock att prägla och berika Lars tillvaro och livsgärning livet igenom.

Han kom redan i unga år i kontakt med den lokala sångar- och körtraditionen i Örnsköldsvik och var i princip under hela sitt vuxna liv knuten till olika körer och musiksammanhang i staden.

Hans egen sångförmåga var omvittnad och erkänd, och Lars deltog med framgång genom åren som solist. Såväl i olika uppsättningar av klassiska kör- och orkesterverk i stadens kyrkor och andra musikscener som i vissa sammanhang med livfulla och mustiga tolkningar till eget gitarrspel av Carl-Michael Bellmans och Evert Taubes visskatt.

Hans stora förmåga att leda och organisera arbete kom också till uttryck i många års aktivt arbete inom anrika Örnsköldsviks Musiksällskap, där han under ett antal år också var en kreativ och mycket uppskattad ordförande.

Ett närmast livslångt intresse för Lars var också att aktivt deltaga i och utveckla verksamheten inom Rotary och i Ordenssällskapet W6, där han med sin ledarförmåga och sitt rika nätverk inom staden och kommunen var en tillgång utöver det vanliga.

På det privata planet och i umgänget med vänner och bekanta var Lars en utpräglad sällskapsmänniska, allt som oftast glad, skojfrisk och uppsluppen men också med förmåga till lyhördhet, stöd och hjälpsamma insatser och åtaganden när de behoven påkallades.

I unga år träffade Lars sin blivande hustru Berta, med vilken han fick döttrarna Ullakarin och Maria som i vuxen ålder efter mångåriga studier bor i Stockholm med sina familjer. Många år senare gick Lars och Berta skilda vägar, och han träffade senare Ingrid med vilken han ingick äktenskap. I slutet av 1980-talet fick de sonen Martin, nu boende i Kanada.

Efter många år tog äktenskapet med Ingrid slut och Lars kunde på sin ålders begynnande höst flytta tillbaka till den lägenhet på Skyttegatan i Örnsköldsvik där han tillbringat sina ungdomsår.

Det alltjämt starka och påtagliga musik- och kulturintresset fick honom att återuppta många års tidigare avlagda fiolstudier, och samvaron med andra musikanter berikades för Lars del i aktiv medverkan och glad kamratlig samvaro i amatörorkestern Stråkar för alla.

Bland den stora kulturella vänkretsen kom också några personer att betyda speciellt mycket, och vara i Lars närhet och sida ända till slutet.

Vänkretsen genom Greger Jacobsson