Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg mot budgetuppgörelse i USA

Annons

Med överväldigande majoritet ställde sig USA:s representanthus på torsdagen bakom förslaget till tvåårigt budgetavtal som ska förhindra att statsapparaten stängs ned.

Tidigare i veckan enades förhandlare från Demokraterna och Republikanerna om en budgetplan som avslutade de partipolitiska striderna om skatterna.

I nästa vecka går budgetförslaget vidare till senaten för omröstning för att sedan skickas till president Barack Obama för underskrift.

Budgetförslaget antogs med röstsiffrorna 332-94. Det var framförallt Tea Party-medlemmar som röstade emot medan moderata republikaner och demokrater röstade för.

Enligt budgetplanen upphör tvångsnedskärningar i alla departement, som infördes förra året och ersätts med konkreta budgetnedskärningar. I budgeten finns inga skattesänkningar men däremot en avgift på flygresor avsedd att öka statens budget.

Representanthuset antog, med röstsiffrorna 350-69, även nästa års försvarsbudget på 633 miljarder dollar, motsvarande 6 540 miljarder kronor. Kompromissen innebär 552 miljarder dollar till det nationella försvaret och 80,7 miljarder dollar för militära operationer utomlands, inklusive Afghanistan.

Inget av partierna är helt nöjt med budgetavtalet. När parterna i höstas inte kunde enas stängdes delar av statsapparaten i 16 dagar.

Mer läsning

Annons