Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett politiskt beslut"

Örnsköldsviks kommun vill sätta stopp för fiskodlingen i Köpmanholmen.
Olof Karlsson, vd för Ålands Fiskförädling, menar att debatten är infekterad och känslostyrd.

Som vi berättat överklagar Örnsköldsviks kommun och Naturskyddsföreningen tillståndet för fiskodlingen i Köpmanholmen.

En enad kommunstyrelse står bakom beslutet och menar att odlingen inte rimmar med utvecklingen i skärgården och Höga kusten som turistdestination.

Naturskyddsföreningen pekar å sin sida på olika miljöaspekter som de menar att fiskodlingen inte uppfyller.

Olof Karlsson är vd för Ålands Fiskförädling som driver verksamheten.

Vad tänker du om att tillståndet överklagas?

– Vi visste på förhand att det kunde överklagas, men att kommunen överklagar är en stor besvikelse. Vi har haft ett bra samarbete vad gäller fastighet, hamn, arrende och tillsyn.

– Jag ser det här som ett rent politiskt beslut, under den tid vi varit verksamma i Sverige har det, så vitt jag vet, aldrig hänt att en kommun överklagat något tillstånd.

Men kan du förstå att ni möter det här motståndet?

– Till viss mån, men jag upplever också att det är en infekterad och känslostyrd diskussion. Vi menar att debatten inte förs med oss, vi har bjudit in både Rädda Höga kusten och politiker, men inte fått svar.

– Jag vet inte så mycket om kommunens kritik ännu, men det är inga turistföretag som överklagat eller yttrat sig över tillståndet. Vi upplever inte att det finns en konflikt med turistnäringen.

Naturskyddsföreningen pekar bland annat på att algblomning och syrefria bottnar ökar.

– Algblomning finns i hela Östersjön, även där det inte finns fiskodlingar. Odlingarna utgör mindre än en procent av utsläppen. Jag menar inte att det inte har betydelse, men det ges större betydelse än det har.

De, Naturskyddsföreningen, skulle hellre se odlingar på land i slutna system, vad säger du om det?

– Det skulle jag också. Vi har gjort projekt med landbaserade odlingar, men ekonomiskt är den metoden inte mogen ännu. Jag ser inte att det finns någon sådan anläggning i världen som fungerar på ekonomiska grunder. …

Vad skulle en avveckling i Köpmanholmen innebära för er verksamhet?

– Risken är uppenbar att vi skulle behöva lägga ner hela företaget. I Köpmanholmen produceras 600 ton om året. Alternativet är att man transporterar lax runt hela världen, säger Olof Karlsson.

Fram till den 14 maj kan länsstyrelsens tillstånd för fiskodlingen överklagas till mark- och miljödomstolen.

Läs mer:

Kommunen vill inte ha fiskodling

Nu avgörs fiskodlingarnas framtid

Protester mot laxodlingen i Köpmanholmen