Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett otryggt samhälle med egoism som ideal – en farlig plats att leva i

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Valtider – frustrationen bland folket bara ökar. Partierna som vill åt regeringsmakten ändrar åsikter stup i ett. Att finna någon som inger förtroende är som att söka efter en grön ärta i ett fyllt badkar med gula.

Ända sedan jag röstade första gången för över 60 år sedan har jag kunnat följa utvecklingen från fattigsverige till välfärdslandet. Sten för sten har murats fast och byggnaden har stabiliserats allt eftersom.

För egen del, från den trubbiga blyertspennan när vartenda korvöre gick åt till skolmaterial till dagens fria läromedel och digitala verktyg, från den trasiga tanden som fick ”värka loss” av sig själv till en tand- och sjukvård av världsklass. Det var en spännande tid när Sverige började muras upp av handfasta byggmästare efter vad plånboken tillät, som visste om att hushålla med resurserna.

... ett samhälle där klyftorna ideligen ökar kommer inte att ge någon stabilitet när gemenskap och solidaritet försvinner.

Men visst haltar det på många håll mycket beroende på att de som byggde upp välfärden fick ge vika för dem som ville ge åt de mera bemedlade. Solidariteten och hjälpsamheten sögs upp av de stora plånböckerna som placerades i utlandet och gröpte ur möjligheterna till fortsatt framgång. Den trafiken pågår än i dag i de stora kapitalisternas resrutter.

Samhället måste formas av jämlikhet där klyftorna jämnas ut – helt går det inte men en mera rättvis fördelning av vad gemenskapen förmår borde vara rimlig. Samhället slits itu om inte jämlikheten sviktar. Förresten, man kan ställa frågan om inte kapitalismen orsakat världen större skada än vad kommunismen gjort. En djärv fråga att spekulera över.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Sålunda – ett samhälle där klyftorna ideligen ökar kommer inte att ge någon stabilitet när gemenskap och solidaritet försvinner. Där det enbart är det egna jaget som dominerar kommer byggstenarna som grundlade landet att rasa. Ett otryggt samhälle med egoismen som ideal blir ett farligt samhälle att leva i.

Därför är valet som förestår ett viktigt val för solidaritet och jämlikhet för alla, även de som vi kan ta emot och hjälpa. Men alla tal och förberedelser skvallrar om ett val som kan gå åt vilket håll som helst med ofattbara följder. Det blir inte svårt om du lägger rösten på de partier som vill åstadkomma ett jämlikare Sverige. ”Välj o mänska, välj det rätta”.

Gunnar Fredriksson

 

Läs också:

Sosseriet är något att vara stolt över – låt er inte luras av SD

KD: Därför ska du rösta på oss – fem goda anledningar

Liberalerna: Konkurser och förluster hotar svensk välfärd – så här slätar vi ut puckelpisten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel