Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett ostparadis

Vissa lagras i grottor andra tvättas i öl. Någon fylls med aska en annan med vin.
Det finns en värld av ostar och en liten del av den finns i Härnösand.
– Folk borde prova mera ost. Det finns över 7 000 sorter, säger Fredrik Näsström, Hernö ost & deli.

Annons

Fredrik Näsström driver Hernö ost & deli tillsammans med sin mamma Catarina Näsström. I disken har de 65-70 olika ostsorter.

De varierar utbudet och provar ut nya sorter hela tiden. Den dyraste osten för dagen är en Monte enebro för 590 kronor kilot. En Parmesan är den som har den längsta lagringstiden på 36 månader och den mest berusande är Passiton som är fylld med rödvin.

– Jag blir aldrig less på ost. Det dyker upp nya smaker hela tiden och även om man äter samma sort två gånger så smakar det aldrig likadant, säger Catarina.

Hon tycker det är kul att uppmuntra kunderna till att våga prova nya smaker.

– När kunden inte kommer ihåg vad osten han eller hon sist köpte, brukar jag svara "bra då kan du passa på och prova den här i stället".

Om Fredrik får bestämma ska ost ätas utan tillbehör.

– Starkare ostar har så bra smak i sig så de tycker jag bäst om som de är. Vill man kan man ha ett knäckekex utan smak som ett underlag för osten. Till mildare ostar kan det vara gott med fikon- eller kvittenmarmelad.

Att äta osten direkt ur kylskåpet är slöseri med god smak tycker Fredrik.

– Osten ska svettas i 45 minuter till en timma innan man äter den, då kommer smaken till sin rätt, säger han.

Smakerna i en ost beror till stor del på lagringen av den.

– Genom grottlagring till exempel, bildas saltkristaller i osten av luftfuktigheten i grottan. Osten lagras först i mejeri i tre månader och sedan minst åtta månader i en grotta, säger Fredrik.

Han berättar också om västerhavslagring i sjöbodar i Danmark.

– Här tar man in havsluft via ventilationen till källaren och osten lagras i minst sex månader.

Franska komjölksosten Morbier har ett lager av aska i sig mellan ostpartier som är gjorda på morgonmjölk respektive kvällsmjölk.

– Och Askungen som är en svensk ost, har ett lager aska mellan partier av getmjölksost och komjölksost, säger Fredrik.

Osten med det finurliga namnet Berusat tusenblad, även kallad Passito, är fylld med rött vin.

– Det finns också ostar som tvättas i vin och ostar som tvättas i öl, säger Fredrik.

Hur kan du veta så mycket om ost?

– Det är ett egenintresse. Jag läser väldigt mycket om ost också lär jag mig mycket av kunderna. Vi lär av varandra.