Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nytt ansikte i alla fall

Bidrag är alltid bättre än låga skatter. Högskolan kan byggas ut, trots att utbildningsplatser gapar tomma. Thomas Östros kom inte med särskilt många nyheter när socialdemokraternas skuggbudget presenterades i går.

En ny röst och ett nytt ansikte. Några nya formuleringar. Men egentligen inte särskilt mycket ny politik.

Så kan socialdemokraternas skuggbudget sammanfattas.

Thomas Östros gjorde inte bort sig när han för första gången som ekonomisk-politisk talesman skulle presentera socialdemokraternas alternativ till den borgerliga regeringens vårproposition. Det var bara det att det mesta som han sa har vi hört förut.

Satsningar på förskolan har den borgerliga regeringen redan pratat om, och det skatteavdrag för företag som anställer unga känns väldigt lik den reducerade arbetsgivaravgiften för unga som regeringen redan infört.

I övrigt kände vi igen ganska mycket från åren då Pär Nuder och Göran Persson, inte Östros och Mona Sahlin, formulerade den socialdemokratiska politiken.

Det pratas om jobb när det i själva verket är sysselsättning som menas (på utbildningar och i arbetsmarknadsfrämjande program kan alltid arbetslösa gömmas undan).

Det pratas om fler utbildningsplatser, men inte om att spara in på de platser som står tomma på högskolor och universitet.

Det pratas om det positiva med arbetskraftsinvandring, men brasklappen om att det är facken och myndigheterna som ska styra över invandringen - inte de företag som vet vilka behov som existerar - finns kvar.

Och så pratas det så klart om bidrag istället för skattesänkningar.

Östros svar på frågan om hur höga skattehöjningarna kan bli med en socialdemokratisk regering är redan klassisk:

- Vi ska inte ta ut en skattekrona för mycket.

Vad -för mycket- är vet ingen, förutom kanske den innersta kretsen inom socialdemokraterna, men att det blir skattehöjningar råder det inget tvivel om.

Det var synd att Östros missade den här chansen att verkligen sätta ett avtryck som ekonomisk-politisk talesman.

Han hade kunnat visa att socialdemokraterna vill vara ett parti för låg- och medelinkomsttagarna och att partiet verkligen vill satsa så hårt på företagandet som man gav sken av för en tid sedan då hundratalet punkter för ett företagsammare Sverige presenterades.

Varför inte en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna istället för skatteavdraget för företag som anställer unga? När det gäller arbetsgivaravgifterna har ju den borgerliga regeringen inte riktigt vågat ta steget fullt ut.

Varför inte kopiera regeringens motto om att folk ska få ha mer kvar i plånboken? Lite idéstöld i den frågan skulle svenska folket må bra av.

Men Thomas Östros vågade inte.

Precis som socialdemokratin de senaste åren.


ANDERS RÖNMARK