Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett Nobelt jubileumsår – här är några av 2015 års kulturkarameller i Ångermanland

2015 blev ett sprakande färgstarkt kulturår i Ångermanland. Nobelkonst från Örnsköldsvik, Norrdansjubileum hela året, länstäckande poesifestival, hemvändande orgelmästare, operafestival och konst som gör motstånd är bara en liten del.

Att sammanfatta ett helt kulturår är ett både tacksamt och otacksamt uppdrag. Tacksamt eftersom det dräller av små och stora pärlor, otacksamt eftersom alla inte kan omnämnas. Här är några spontana axplock:

Årets nykomling blev en nestor – Örjan Östlund öppnade galleri i Nordingrå. Modigt.

Årets födelsedagskalas bjöd Norrdans på när de firade 20 år med land annat jubileumsföreställningen Lilla Prinsen, en ny bok och flera högklassiga produktioner. Rekordmånga dansare har sökt till Norrdans under året.

Årets Nobeljubel utbröt på ÖKKV, Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad, när de båda grafikerna Christer Carlstedt och Ulla-Carin Winter fick uppdraget att göra grafik till några av årets Nobelpristagare. "Det är nog det finaste uppdrag jag fått", tyckte Christer Carlstedt.

Årets citat: "Ibland tänker jag att det bästa vore att bränna upp alltihop". Anders Åberg om sitt Mannaminne.

Årets konstsatsning svarar Sollefteå konstförening för, som hyrt in sig i tillfälliga lokaler och arrangerat flera högklassiga utställningar. Kramfors konstförening fyllde 70 och bjöd också på flera utomordentliga utställningar, bland annat ur kommunens egna samlingar.

Årets hemvändare blev konsertorganisten Erik Lundkvist, som spelade på de jubilerande Orgelspelen i Örnsköldsvik – åtta dagars musikfest med bland annat mästerorganisten Gunnar Idenstam.

Årets poesi får bli poesifestivalen, som gav avtryck över hela länet. Det var workshops, uppträdanden och många andra aktiviteter – och förstås en grand finale i Härnösand.

Årets hjärtevärmare blev Rickard "Gaytenoren" Söderberg. Hans framträdande i Örnsköldsvik var det enda i länet – och han rörde sin publik till tårar.

Årets musiksatsning ägde rum i Nyland. Här spirar kulturen i allmänhet och operakulturen i synnerhet när en av världens främsta operapedagoger, Jean-Ronald LaFond, flyttar in i Tingshuset.

Årets mest upproriska konst levererades av Alveola Ämting. "Att stanna är en motståndshandling", summerar hon.

Årets pristagare: Ångermanländska folksångerskan och dialektambassadören Ulrika Bodén fick ta emot 2015 års Birger Norman-pris.

Årets flygtur: Bäverteatern i Härnösand bjöd på ett kärt återseende – Ture Sventon.

Årets drömgräns: Anna Röd från Örnsköldsvik sprängde miljonvallen på Youtube.

Årets samhällskritiker: Konstnären Emil Österholm bjöd på svidande samhällskritik i sin utställning på Härnösands konsthall med tema maskiner. "Vi tror att maskinerna gjort oss fria – men det är tvärt om".

Årets passion: Sångerskan och Piafuttolkaren Annika Winhagen uppmärksammade Edith Piafs 100-årsjubileum.

Årets mångkultur: Flyktingar tar ton i Babelskören – en satsning på språk, integration och kärlek i Kramfors.

Årets mest klickade: Dialektserien Mål i mun väckte stort intresse och engagemang. Hervor Sjödin var en av många som medverkade. Här läser hon en dikt av Nicke Sjödin.

Årets virtuos: Mästarviolinisten Guro Kleven Hagen, bara 21 år gammal, som fick stående ovationer i Härnösand och Sollefteå på turné med Nordiska Kammarorkestern.