Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett mörkt år för biodlarna

På Soldatvägen 6 bor Kerstin och Roland Thors sedan de byggde sig sin villa mitten på 60-talet. I den vackra terrassen där de har en prunkande trädgård har Roland sina bikupor.

Bina är viktiga inte bara för att de producerar honung, utan även för att de pollinerar fruktträden, bärbuskarna och trädgårdshallonen förstår jag.

Under mitt besök skattar Roland samhällena på honung. Då kan man ju lätt tro att uttrycket ”Arg som ett bi” kommer till användning, då bina tappar sin mat. Men icke. Roland har hållet på med bin i 35 år och vet precis hur man skall gå till väga för att slippa bli stucken.

Vant vistas Roland med dem utan skyddsutrustning och även jag kan närma mig kuporna utan att få ett minsta lilla bistick. Nu är bisäsongen över och Roland kan summera det som ett bland de sämsta genom tiderna. Hur mycket honung det blir varierar år från år, men i år blev det bara en fjärdedel jämfört med i fjol. Roland säger att våren var kylig, vilket är lätt hålla med om. Det gav en dålig blomning. Sedan har regnet ställt till det. Då kan bina inte flyga ut och samla nektar.

Lugn bara lugn, bina kommer att klara vintern fast Roland tog deras matförråd. Honungen ersätts av en sockerlösning. Werner & Werner sjöng det går lika bra med selleri och för bina får det bli, det går lika bra med sockerlösning säger Roland, som nu kan börja slunga honung.

Kjell Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel