Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett märkligt fiskekapell

Höga Kusten torde ha världsrekord i antalet fiskekapell. Barsta fiskekapell i Nordingrå är det bäst bevarade av alla fiskekapellen i Höga Kusten. Denna märkliga byggnad från 1600-talet skildras i en ny bok av Birger Olsson.

I endast tre av fiskekapellen efter Norrlandskusten finns bibliska målningar på tak och väggar. Olof Gåhlin gjorde målningarna i Trysunda kapell och Roland Johansson Öberg gjorde målningarna i Barsta kapell och Ulvö kapell.

Man tror att han även gjorde målningarna i Vemdalens kapell och ett par bonadsdelar från Älvros i Härjedalen och takdekorationerna i Åvike bruks herrgård, som sedan 30-talet finns på Murberget i Härnösand.

En scen där Johannes och Petrus försöker komma Petrus till hjälp är den bibliska fiskescenen. Karlarna på höger sida i kapellet såg hela fiskesviten och kände igen sig egen värld. Det är ett notfiske som Roland Johansson Öberg målat.

Den märkligaste målningarna är av Shekem och Dina. Dinaberättelsen är en hemsk berättelse om hur Shekem våldtog den unga kvinnan Dina. I Judits bok lade Gud ett svärd i Simons händer för att hämnas på de icke-judar som våldtog Dina.

Det var säkert bara den lärde prosten och kyrkoherden Michael Ström som kände till den berättelsen i Gamla testamentet och han torde också ha utlagt texten när han besökte kapellet. Han undervisade om hur tonåriga flickor skulle uppfostras och fiskarpojkarna och fiskarkarlarna fick också sin varning: Den som våldför sig på en flicka straffas grymt.

Birger Olsson är professor emeritus i teologi och är född och uppvuxen i Nordingrå. Han berättar om boken och arbetet bakom den vid en kapellfest i Barsta på söndag 21 juli.

Birger Olsson

Foto: Cecilia Granmo

Förlag Själand (birger.olsson@teol.lu.se)