Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hinder kvar för ambulanspersonalen

Det lutar allt mer åt att ambulansen i Örnsköldsvik får flytta med räddningstjänsten.
Men ambulanspersonalen vägrar ta ut segern i förskott.
– Vi tar fram tårtan när spaden sätts i marken, säger de.

Personalen på ambulansen i Örnsköldsvik hade stora förhoppningar på det sammanträde som landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd hade på Sundsvalls sjukhus i går morse.

Punkt 32 handlade nämligen om ny ambulansstation i Örnsköldsvik.

Och som det har debatterats om denna station.

I begynnelsen pratades det om ett trygghetens hus, och då var ambulansen självskriven som en av aktörerna i det bygget.

Av det blev intet.

Sedan kom beslutet som sa att ambulansen skulle få flytta till nytt, men inte tillsammans med räddningstjänsten. Ambulansen skulle till sjukhusområdet, för att personalen skulle kunna vara till viss hjälp på akutavdelningen.

– Det har fattats en rad beslut på felaktiga grunder, säger Thommy Carlson på ambulansen i Örnsköldsvik.

Han fortsätter:

– Ett tag skulle vi byggas ihop med akuten, men som det såg ut på slutet skulle vi hamna i en egen byggnad. Då hade man av någon anledning frångått tanken om att vi skulle sitta ihop med akuten, som blir ett lyft när den är klar.

Thommy Carlson och de övriga i ambulanspersonalen som var inne på stationen i går vid lunch säger att det inte är ofta som de är totalt eniga, men i frågan om var en ny station bör byggas finns inte tillstymmelse till avvikande uppfattning.

– Jag satt själv med i gruppen som gjorde riskanalysen, och det är främst två anledningar till att vi tycker som vi gör.

– Vi vill vara nära E4 för att snabbt kunna rycka ut. Den andra biten är vår arbetsmiljö. När det verkligen bränner till så känner vi stress. När vi behöver koncentrera oss på adresser och vilken vård vi ska sätta in, vill vi inte behöva ödsla tid och kraft på att hjälpa chauffören att kryssa på småvägar.

Strax före klockan fem i går på eftermiddagen kom beskedet från hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vi föreslår landstingsstyrelsen att häva beslutet att bygga nytt vid sjukhuset, och att ta beslut om att bygga vid räddningstjänstens lokaler, berättade Andreas Sjölander (S).

Var det allt som kom ut av mötet?

– Ja, vi äger ju inte investeringsfrågan, så det är lika bra att landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg får de här bollarna.

Nu har landstingets finansutskott att bereda ärendet så att styrelsen kan gå till beslut den 21 mars.

Gissa om den berörda ambulanspersonalen har förhoppningar på det mötet.

– Vi ska fika lite extra efter det här första mötet, men någon tårta blir det inte tal om. Ännu. Den kommer fram när spaden sätts i marken.