Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hem i ständig förvandling – stugan blev ett rymligt drömboende med egen strand

Familjen Hansson/Wallins ombyggda ”sommarstuga” i Hovsbodarna har det mesta. Stugan har byggts ut i omgångar och ytan har mer än femdubblats. Här möts gammalt och nytt, torpkänsla och influenser från Medelhavet.
– Vi har byggt här i femton år fast i olika omgångar förstås, säger Helene Wallin och Patrik Hansson.

TV: Följ med in och inspireras av olika stilar och smakfullt inredda rum.

I Hovsbodarna, en bit före Huljen väster om Sundsvall, bor de tillsammans med sönerna Lucas och Jonathan. Äldsta sonen Pontus har flyttat hemifrån. De köpte stugan av Patriks föräldrar och för några år sedan föll en viktig pusselbit på plats när de fick möjlighet att köpa marken nedanför huset mot sjön. Sakta men säkert har huset vuxit fram till vad det är i dag och planlösningen överraskar med olika etage och fiffiga lösningar.

– Barnen är vana vid att det renoveras. Men vi avslutar alltid ett projekt innan vi går vidare. Vi har tagit det i etapper, säger Helene.

Den senaste utbyggnaden blev färdig för två år sedan när en ny sovrumsdel byggdes. De ursprungliga 50 kvadratmetrarna har nu blivit 280. Men paret har inte slutat att bygga för det.

– Nu bygger vi en garagedel med gästrum och ateljé, säger Patrik och pekar mot en hög byggnad med röda väggar och vitputsad grund.

Patrik och Helene är kreativa personer som får saker att hända och de kompletterar varandra på ett bra sätt, både privat och på arbetet. Helene skissar och ritar och Patrik tar hand om det byggtekniska.

– Det är precis som på jobbet fast vi gör det på fritiden också, säger Patrick och ler.

Tillsammans driver paret de båda företagen Konst & Verk och Hanssons vedspisar Bygg & Design som ligger i samma lokaler på Bergsgatan. En del i Helenes arbete är att leta efter unik inredning till hem och trädgård – och det är något som också återspeglas i det egna huset. Här finns fyra kaminer, en kakelugn, en vedpanna och solpaneler på taket och i utemiljön finns många inslag av eld.

Den ursprungliga stugan har blivit ett ungdomsrum med flipperspel och soffa och huset har byggts ut runt stugan. I matrummet är känslan allmoge med smal pärlspont och gamla föremål i inredningen. Ett slitet bakbord från Patriks familj rymmer många gäster. Det är Helene som inreder och hon blandar nytt och gammalt för att hitta den rätta känslan.

– Det får inte bli för mycket hembygdsgård, det händer något när man blandar något gammalt med något nytt. Jag älskar att gå på loppis, det är som en skattjakt för mig.

Bakom väggen med det tillbyggda köket sitter ett fönster som skapar kontakt mellan rummen. Utanför fönstret ligger Bölesjön spegelblank och där har familjen sin egen badstrand med badbryggor, grillstuga och gäststuga med grästak. På fönsterbrädan står pelargoner på rad och på väggen hänger ett gammalt rostigt kvittoskåp – ett av många spännande föremål.

– Den här hade man förut för att ha koll på vad som behövde handlas, säger Helene och vänder en flärp som det står smör på.

I karamellburkarna som en gång huserat i en lanthandel förvaras nu ljus och andra nyttoföremål. Stora köksredskap hänger framme – Helene tycker om när gamla saker får nya funktioner.

– De här visparna ska bli någon slags ljushållare, säger Helene och håller upp dem.

Utanför altandörren ligger familjens innergård, en plats som vuxit fram genom åren. Här finns ett spabad, ett lusthus där torpkänslan får utrymme, sittgrupper och en bastulänga i gotländsk stil. Och allt knyts ihop av en stor trall.

– Vår styrka är nog att vi gillar att klura och genomföra olika projekt tillsammans. Vår svaghet är nog att vi borde ta oss mer tid att stanna upp och njuta av allt vi genomför, vi tycker att det är så kul att jobba så det blir lätt att man bara går på. Därför har vi byggt en relaxmiljö med bastu och bad så att det blir uppenbart att man behöver vila och återhämtning, säger Helene.

Den vita putsväggen ger ett skimrande ljus till platsen och tillsammans med uteköket, olivträden och växterna uppstår en medelhavskänsla. Ljuslågor fladdrar i olika hörn och ger rörelse till platsen.

– Vi brinner för eld, säger Helene och skrattar.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att det alltid är säsong för eld, det är en stämningshöjare i alla lägen. Är det ljust ute så skapar det ändå en rörelse och är det grått ute så får man en mysig stämning.

Helene bygger och skapar miljöer och stilleben – både inne och ute i trädgården.

– Jag kan hålla på en hel kväll och sätta ihop olika delar och testa mig fram. Det är jätteroligt, säger Helene.

En smal trappa leder upp till vardagsrummet där taket går upp till nock. Det är ett tv-rum men också ett kreativt rum med ateljédel där Helene målar i akvarell. Basen är ljus och just nu testar Helene gröna accentfärger.

– Det är lite svårt att se på tv här för alla fönster, vi funderar på att köpa Stig Lindbergs hissgardiner och de går ju i grönt, så jag känner mig fram lite, säger Helene.

Ännu en trappa leder upp till nästa etage där familjen har sina sovrum. Varje rum har sin egen känsla. Helene tycker om när det överraskar och hemmet är i ständig förändring – det är bara den magiska platsen som är densamma.

Fixa stilleben som Helene:

► Börja med en sak du gillar, låt färgen styra och återkomma.

► Använd gärna en komplementfärg också.

► Bygg i olika höjder .

► Blanda gammalt och nytt, hårt och mjukt och mixa växter med prylar.

FLER "HEMMA HOS":

Helenas hem i Njurunda lockar tusentals på Instagram

Hemma hos Miriam Parkman är det färgstarkt och vintage som gäller: "Har en stor förkärlek för 50-talets Kalifornien"Jeanette inledde karriären i Sundsvall – nu inreder hon sitt drömhus på Lidingö

Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla: "Det blir mer liv så"

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

BILDEXTRA: