Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett dansverk som är en fullträff

Det var verkligen en "beautiful beast" som publiken fick se på torsdagskvällen när Norrdans hade premiär på verket "Beautiful beast".

Koreografen Thomas Noone hade skapat ett dansverk till folk- och världsmusikgruppen Gjallarhorns musik och undertecknad har nog sällan sett ett bättre möte mellan musik och dans. Scenkonstbolaget Musik tackade ja till ett samarbetsförslag med Norrdans och koreografen Thomas Noone fick en förfrågan om han ville skapa ett dansverk till Gjallarhorns musik. Han svarade ett entusiastiskt ja efter att ha hört Gjallarhorn i någon minut.

Stora delar av publiken visste på förhand att Ulrika Bodén är en mycket bra sångare. Hon är sedan länge en eftersökt solist såväl i Sverige som utomlands. Det var en verkligt bra idé med Ulrika Bodén som sångerska till Gjallarhorns musik och dessutom att låta Gjallarhorn och Ulrika Bodén framföra musiken live på scenen bakom dansarna.

"Beautiful Beast" är ett enormt tempofyllt verk. Så mycket händer hela tiden. Det är nästan obegripligt att dansarna tar sig igenom verket i så högt tempo utan olyckor eller missöden. Ett mer dramaturgiskt dansverk har jag sällan sett. Förklaringen är förstås att Norrdans har dansare av en så hög internationell klass att det är möjligt att genomföra sådana här verk.

Dessutom stort beröm till kostymdesignern Anton Hörnfeldt som skapat dansarnas dräkter som förhöjer dansverkets dramatiska kvaliteter. Anton Hörnfeldt är från Härnösand och studerar nu modedesign hos några av världens bästa lärare i New York.

Världskoreografen Ohad Naharins dansverk "Two duos & Two Trios", som framfördes före paus, och Thomas Noone "Beautiful Beast" med Gjallarhorn och Ulrika Bodén var en danskväll som var en absolut fullträff.

DANS

Beautiful Beast

Koreograf: Thomas Noone

Musik: Gjallarhorn. Framförd av Gjallarhorn och Ulrika Bodén.

Kostym: Anton Hörnfeldt

Sarah Mårskog kostymdesign Gjallarhorn

Ljusdesign: Peter Lundin

Two Duos Two Trios

Koreograf: Ohad Naharin

Ljusdesign: Avi Yona Bueno "Bambi"

Kostymdesign: Rakefet Levy

Dansare: Stacey Aung, Fanny Barrouguère, Toby Fitzgibbons, Anna Jirmanova, David Nondorf, Javier Perez, Kristian Refslund, Leila Verlinden.

Härnösands Teater torsdag kväll.