Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett år med Obama

När Barack Obama valdes till president 2008 var hans mål att omdana den amerikanska politiken. Inrikes ville han förverkliga demokraternas årtionden långa dröm om ett mer allomfattande sjukvårdssystem, utrikes förhandla med- snarare än konfrontera USA:s fiender.

Hur har detta gått efter ett år som president?

2009 fick Obama se sin popularitet sjunka desto mer en sjukreform diskuterades eftersom många ansåg att det hotade den vård som de faktiskt var nöjda med. I julas tycktes dock demokraterna ha kommit överens om en reform men förhoppningarna punkterades när de förlorade sin supermajoritet i Senaten efter att republikanerna vunnit ett fyllnadsval i Massachusetts. Obama fortsatte dock att pressa frågan, och fick i mitten av mars se reformen godkännas och USA har nu ett historiskt federalt vårdsystem som ger miljoner fler innevånare tillgång till sjukvård. En het debatt råder om reformens långsiktiga konsekvenser – och året av förhandlingar har dränerat Obamas inrikespolitiska kapital. Men han har lyckats med det han önskade, att reformera sjukvården.

Utrikespolitiskt har det inte gått lika bra. Obama lovade på sin första dag som president att inom ett år stänga Guantanamobasen – ett löfte han inte lyckats hålla, och basen ter sig inte längre lika kontroversiell som under Bush-åren. Ett annat problem är Iran, som Obama hoppades kunna övertala att överge sina misstänkta kärnvapenambitioner. Hans utsträckta hand har dock inte ändrat Irans inställning och någon enkel lösning syns ej. Där Obama dock lyckats är i Afghanistan där USA kraftfullt börjat slå tillbaka talibanernas offensiv. Det var något Obama som presidentkandidat önskade göra, och något han nu påbörjat.

Ett år med Obama visar således på en president som visserligen förlorat förtroende på hemmaplan men likväl åstadkommit en sjukreform och en aggressiv offensiv mot talibanerna. I en intervju med Oprah Winfrey innan jul så gav Obama sig själv betyget B+ (Typ Väl Godkänt +). Det var hans egen bedömning, men helt klart har han i alla fall ett tydligt godkänt.

Ronie Berggren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel