Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Etiska regler för gravsättning

Utbildning och etiska riktlinjer ska förebygga oetiska gravsättningar, hoppas Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund (SKKF)

- Vi måste ju ta upp det här och få folk att inse att det här inte är acceptabelt, säger Lars Lundgren, griftegårdschef i Motala, till

Östgöta Correspondenten på nätet i samband med SKKF:s rikskonferens i Motala.

Han syftar på ett uppmärksammat inslag i SVT:s Uppdrag granskning tidigare i vår som visade hur kistor krossas innan graven fylls med jord.

- De flesta har ju sett programmet och tycker att det är anstötligt.

Nu ska SKKF ta fram etiska riktlinjer för hantering av kistor och se till att de som arbetar med gravsättning får bättre utbildning. Förbundet ska också ta fram olika metoder att kontrollera att riktlinjerna följs.

Tidigare har Svenska kyrkan beslutat att utreda hur gravsättningarna runt om i landet går till. Även kyrkan ska ordna utbildningar för arbetsledare, chefer och förtroendevalda om etiska aspekter i begravningsverksamheten.


/Allehanda.se