Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etanolpiloten snart i malpåse

Det pågår fortfarande verksamhet i etanolpiloten – men det rör sig om veckor innan den läggs i malpåse.

Annons

Som vi berättat i flera artiklar har Sekab avslutat sitt utvecklingsarbete i etanolpiloten. Vilket i praktiken också innebar ett nedläggningsbeslut.

Sekab sa upp skötsel- och driftavtalet av piloten med huvudägarna, universiteten i Umeå och Luleå.

25 anställda varslades och ett 15-tal av dem sades upp. Merparten av dem erbjöds dock arbete på Domsjö Fabriker.

Allt detta skedde runt årsskiftet och i första läget sades att det fanns uppdrag för piloten fram till september, sedan skulle den stängas.

Men verksamhet pågår fortfarande i etanolpiloten. Ett forskningsprojekt om smörsyra Luleå Tekniska Universitet, LTU, beställt.

Projektet går ut på att framställa smörsyra (den kemiska beteckningen har tio bokstäver och tre siffror!) från biomassa och finansieras av Energimyndigheten.

Smörsyra luktar, som många vet, otroligt illa och lukten uppstår bland annat när smör härsknar. Syran har dock en mängd användningsområden, i allt från smink till bioplatser.

– I demoanläggningen har vi utvecklat en process för att tillverka etanol från cellulosa. Namnet etanolpiloten är dock inte helt rättvisande, tekniken är i grunden mycket bredare än etanol, säger Thore Lindgren, vd vid Sekab E-Technology i ett pressmeddelande.

LTU-projektet innebar att sex operatörer som varslats fick förlängd anställning vid Sekab. Men om ett par, tre veckor är projektet slut.

– Det här blir det sista projektet i Sekabs regi och piloten kommer att läggas i någon form av malpåse, säger Sekabs vd Anders Fredriksson.

Däremot när Fredriksson, som tidigare, ett hopp om att någon ska ta över piloten och att Sekad skulle driva den på uppdrag.

– En aktör håller just nu på med en förstudie som ska vara klar i december. Men en förstudie är en förstudie och även om det blir ett positivt besked kan det ju ta tid innan någonting händer, säger Fredriksson.

Annons