Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estetämnets kris kan få oväntad lösning

Ådalsskolan är ett av flera gymnasier som har drabbats av lågt intresse för estetämnet. Men blir det för få sökande kan inriktningen bli profil i stället.
– I stället för att lägga ner vill vi ge fler elever möjlighet till ämnet, säger Thomas Näsholm (S), ordförande i Bku-nämnden.

Annons

I dag har Ådalsskolan ett Estetprogram med två inriktningar, Media och Teater med musikalprofil. För Media är det fortfarande stort intresse men för teaterinriktningen är det bara en sökande. Blir det under tio sökande i andra sökomgången i juni kan det bli nollintag.

Det innebär inte att inriktningen läggs ner, men att den i princip sätts på paus.

– Blir det ett större intresse nästa år eller framöver är det lätt att starta inriktningen igen, säger Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan.

Läs mer: - Utbildningar på is: "För få sökande"

Han har märkt att många elever som är intresserade av dans, sång, teater och musik inte vill använda hela sitt program till det. Därför har Barn-, kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott föreslagit att estetinriktningen kan bli valbar för alla elever i stället.

– Vi vet ju att kultur är bra för eleverna och ger ett bättre resultat i andra ämnen, det här skulle i så fall vara en satsning istället för att bara lägga ner, säger Thomas Näsholm.

På Ådalsskolan finns det redan profiler som hockey, tennis och fotboll. Genom att erbjuda kulturskolans utbud kan fler få möjlighet till estetiska ämnen under skoltid.

Det betyder inte att någon sägs upp men att en halvtidstjänst kan sparas in, berättar Peyman Vahedi.

Beslutet kommer att fattas av Bku-nämnden i juni. Årets elever i ettan och tvåan på gymnasiet kommer att fortsätta som vanligt.

Läs mer:

Utbildningar på is: "För få sökande"

"Vi är väldigt besvikna"

Lägg inte ner estetiska programmet!

Annons