Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erstgillet har tagit ner skylten

Som meddelats i vårt årsmötesreferat har Erstagillet upplösts. Vi som var de sista medlemmarna tänker med tacksamhet på alla de som under åren drivit Erstagillet, så även vi fick chansen att vara med i en verksamhet som ger så mycket glädje och välmående.

Annons

Vi är väl medvetna om Erstagillets storhetstid 1980-2000. Gillets ursprung, Valvikens folkdansgille, bildades 1976. Unga entusiaster från både Helgum och Långsele erbjöd dansgrupper för både barn och vuxna. Redan första året hade man 148 sammankomster med 118 deltagare! Samma år dansade man vid Österåsens 75-årsjubileum inför bland annat kungaparet, man dansade vid en fotbollsmatch i Graninge inför en publik på 800 personer.

Man ordnade kurser i gammalt hantverk och ett antal medlemmar började sy sina egna folkdräkter. Resor gjordes till folkdansfestivaler i Norden och Europa. Stora fester för allmänheten arrangerades på Skogsgläntan i Guxås och man inbjöd till ett antal trivselträffar varje år. Långgrans spelmansgille, Sundelinarna eller Kent Ingelsson stod för musiken de flesta gångerna. 1985 beslöt man att flytta verksamheten till Långsele och gillet bytte namn till Erstagillet. Helgumshambon som arrangerats sju gånger fortsatte under namnet Erstahambon. Vid sådana tillfällen kunde man ha musik av till exempel Bröderna Lindqvist eller Westlings. Åren gick och de unga entusiasterna blev äldre och det blev svårare att få medlemmar att ställa upp på samma ivriga sätt som tidigare.

Vid sekelskiftet hade de utåtriktade aktiviteterna minskat märkbart. Då Forse Folkets hus revs var det svårt att hitta danslokal. Efter flera tillfälliga lokaler fick vi möjligheten att ha våra veckoträffar i Långsele Församlingsgård, vilket vi är mycket tacksamma för. Vi har fortsatt att dansa på äldreboenden – för de äldre och med dem - när man efterfrågat oss. Vi dansade i flera år på Tulpanfestivalen i Backsjön Vi har haft fortsatt gott samarbete med Långsele församling kring Erstasöndagen, som blivit en av de mest välbesökta gudstjänsterna. Från början var Erstasöndagen ett tvådagars evenemang med många olika aktiviteter.

Vår sista uppvisning gjorde vi under hösten 2018 på lokala PRO-föreningens 70-års-jubileum. Då vi nu tvingas avsluta verksamheten, är vi är glada för det envisa arbete som pågick i flera år och som ledde till att Erstagillet lämnade Folkdansringen 2011. Vi blev en fristående lokal förening. Nu kan våra tillgångar gynna föreningar och särskilt barn- och ungdomsverksamhet i Långsele

Ing-Mari Överby

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons