Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erland Wemer-kväll på Ödbergska Gården

Det var onsdag kväll och Johan Ödbergsällskapet hade bestämt sig för att som alltid väcka liv i det som varit. Särskilt sådant som en gång andades engagemang och framtidstro. Nu var bortgångne överläkaren och sjukhusprofilen Erland Wemer på tapeten. Föreningens sektion med sjukhusaktivister hade annonserat och dryga trettiotalet intresserade samlades för att i bland annat två videofilmavsnitt komma ihåg överläkaren Erland Wemer, som läkarkollegan Lars Åsgren dokumenterat i hans läkargärning och som musiker och upptågsmakare.

Medicinhistoriska sektionen med Lennart Forslund, Ing-Mari Nilsson, Margita Åberg och Elly Gunnarsson, som alla i sin verksamhet på sjukhuset arbetat med eller lärt känna Erland, presenterade inledningsvis den bok om sjukhuset och dess rika och tankeväckande historik, som de tillsammans skapat som ett värdefullt dokument för eftervärlden.

Sällskapets Lennart Forslund, som under sin tjänst som obduktionstekniker lärde känna Erland på många olika sätt presenterade Lars Ågrens filmer och igenkännandet hos publiken var inte att ta m iste på när Erland i filmerna gav prov på sina underfundigheter i humorfyllda sångtexter och historier förknippade till hans läkartjänst. Mopedvisan, Minutvisan och visan om hans gamla rock visade prov på Erlands härliga känsla för upptåg och glädje i att fånga tillfälligheter i livsrummet.

Steriliterna blev något som Örnsköldsviksborna runtom i kommunen fick glädjas åt på sjuttiotalet. Wemer skapade detta illustra revygäng med Lars Erik Abrahamsson, Lennart Forslund, Bengt Risberg och John Fahlander, som blev efterfrågade och turnerade på begäran.

Läkarkollegorna Rune Andersson, P.G. Lundholm, Christer Gunnarsson och Lars Olov Öhgren hyllade i filmerna Erland Wemers livsgärning som läkare, kollega och människa.

Ytterligare en minnesrik kväll på Ödbergska gården avrundades med ett stort tack till Medicinhistoriska sektionen för kvällens värdskap.

Göte Nordmar

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel