Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eritrea uppges ha bordat fartyg

Annons

Eritreanska styrkor uppges ha bordat ett handelsfartyg som befann sig i Röda havet och tvingat in det mot Eritreas kust - en händelse som först rapporterades som en piratkapning.

Det var oklart varför fartyget bordats och det gick inte omedelbart att få en kommentar från myndigheterna i det slutna Eritrea.

Vår slutsats är att detta är en operation som genomförts av eritreanska styrkor, som gick ombord på fartyget, säger Jacqueline Sherriff, taleskvinna för EU-styrkan Navfor som skyddar fartyg utanför Somalia.

Fartyget, MV Marzooqah, skickade en nödsignal sent på lördagen och slog larm om en piratattack. Fartyget bordades i eritreanskt territorialvatten och styrdes söderut mot Adenviken, men gjorde sedan en skarp sväng in mot Eritreas kust.

Vi tror att fartyget nu är i de eritreanska styrkornas händer, säger Sherriff.

Navfor hade fått de senaste uppgifterna om Eritreas inblandning från den brittiska sjöhandelsorganisationen UKMTO, vars företrädare talat med MV Marzooqahs kapten. Även Andrew Mwangura, generalsekreterare för Sjöfararnas fackförening i Kenya, säger att Eritrea ligger bakom bordningen - trots att han tidigare refererat till det inträffade som en piratattack.

Besättningen på Togoflaggade MV Marzooqah består av indier, egyptier och syrier.

Mer läsning

Annons