Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erika Grahm i ishockeyns #metoo – berömmer Modos stora resa: "Var verkligen en av killarna"

Sajten Hockeysverige lyfter fram flera kvinnors #metoo-berättelser i en artikelserie.
Modos Erika Grahm berättar i en intervju att Modo visat stor respekt under hennes karriär.
– Killarna hade verkligen en jättestor respekt för mig, säger hon till Hockeysverige.

Många upprörande historier har lyfts fram i samband med #metoo. Men Modos kapten Erika Grahm menar att hon inte varit särskilt utsatt under sin hockeykarriär, nu när Hockeysverige lyfter fram flera kvinnors berättelser i en artikelserie.

Främst har hon fått verbala kommentarer.

– Det har varit kommentarer om att jag har fått stora ben av att spela hockey och att jag är okvinnlig. Det har varit mycket kommentarer då jag var yngre som gjorde att jag kände mig väldigt liten, säger hon till Hockeysverige.

I stället vittnar hon om att Modo gått framåt mycket under hennes tolv år i klubben.

I början kände de på kontoret inte ens till damlaget. Nu är det helt annorlunda.

– Herrlaget finns där för oss precis som vi för dom. Många av killarna är och kollar på våra matcher eller stannar till i restaurangen för att heja och fråga hur det går för oss ”jag såg att ni vann, kul”. Kontoret har stenkoll och vi får sms därifrån. Det kan jag känna betyder så djävulskt mycket, säger Grahm.

Även i pojklaget visades stor respekt för henne, när hon var yngre och spelade med killar.

– Jag var med i ett fantastiskt pojklag då jag växte upp med väldigt bra ledare. När man är barn betyder just ledarfrågan väldigt mycket. Då jag skulle dela dusch med killarna så sa ledarna ”bara ni rör handtaget till duschen så har ni spelat klart här”. Killarna hade verkligen en jättestor respekt för mig och jag var verkligen en av dem.

Modo har annars fått stor uppmärksamhet för ojämlika förhållanden mellan killar och tjejer. Bland annat har det handlat om att killarna på hockeygymnasiet fått hyresbidrag av Modo, men inte tjejerna. Något som också fick kritik av Ebba Berglund, som tyckte att proportionerna blev snedvridna.

LÄS MER

Efter larmet om ojämställdhet på hockeygymnasiet – nu startar DO granskning

Killar på hockeygymnasiet får hyresbidrag av Modo – men inte tjejerna: "Det är helt sjukt"

Efter massiva kritiken – nu förklarar Modos vd sig: "Det har inte varit jämställt"

Landslagsbacken efter kritiken mot Modos ojämställdhet: "Tycker det var orättvist"