Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Nordiens minne hyllas

För snart 14 år sedan, i februari 2000, avled Erik Nordien, den store musiknestorn i Junsele. Den 13 oktober skulle han ha fyllt 80 år. Det uppmärksammas med en minneskonsert på Forum i Junsele den 13 oktober.

För den stora allmänheten är Nordien mest känd som den drivande kraften bakom Musik och konstveckan i Junsele. Den startade redan 1968 och Nordien lyckades med konststycket att locka gräddan av klassiska musiker från både Sverige och världen till lilla Junsele. Drygt 30 festivaler hann Erik Nordien med. Efter hans död fortsatte veckan några år men det gick aldrig att återskapa samma driv och den är numera nedlagd.

Erik Nordien var aktiv musiker själv också, han arbetade på musikskolan och ledde Junsele orkesterförening och Junselekören. För sitt arbete fick han flera utmärkelser, bland annat Olof Högberg-plaketten 1973 och konungens medalj, 8:e storleken, 1990.

Nordien låg också bakom byggandet av den kombinerade idrotts- och konserthallen i Junsele. Den ska för övrigt byta namn till Erik Nordien-hallen efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden.

Minneskonserten den 13 oktober blir en konsert med Weberkvartetten, en konstellation som faktiskt spelat på Musik och konstveckan. Dessutom ska några av de musiker som genom åren tilldelats Erik Nordien-stipendiet delta. Bland annat Ida Persson och Annelie Björklund.

– Vi kommer också att ha en fotoutställning om Erik Nordien. Vi har en mängd gamla bilder från hans liv som vi visar på Forum, berättar Ulla Thorsell Östlund som arrangerar minneskonserten tillsammans med Junsele kulturförening.