Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Lövgren (S): Regionbildning en fråga om överlevnad, Sörlin

REPLIK

Svar till Bengt Sörlin (M), ”15000 demonstranter hörs inte till Umeå”, Ordet fritt 26 februari.

Bengt Sörlin (M) lyfter flera saker i sin insändare, men låt oss börja med den ekonomiska situationen. Under Sörlins fyra år vid makten ökade underskotten stadigt och 2014 lämnade ni med ett underskott om 221 miljoner, för oss och framtiden att hantera. Orsakerna till varför ni lät det eskalera, kan vi bara spekulera kring.

Landstingsfullmäktige gav i april 2015 nämnder och styrelse i uppdrag att göra något åt det skenande underskottet. Den nya majoriteten är fast besluten att ta ansvar och inte lasta över det på framtida generationer. Uppdraget blev att reducera kostnaderna med 250 miljoner till utgången av 2018. Det har inte undgått någon att det arbetet pågår.

När det gäller regionfrågan vet både Bengt och jag, som lyssnade till Håkan Brynielsson från SKL så sent som vid fullmäktige denna vecka, att det är staten som vill dela in Sverige i färre regioner. Från dagens 21 stycken till mellan 6 och 10. Varför? Jo, för att i dag finns tre stora regioner med 52 procent av befolkningen. Vi övriga 18 delar på resten av befolkningen.

Staten bedömer, en bedömning som jag delar, att det är en överlevnadsfråga för hela Sverige att maktbalansen jämnas ut. Det är ingen hemlighet att vårt län är överens om att detta ska ske så snart det är möjligt, gärna 2019. Hela Sverige väntar nu på kartskissen från regeringens Indelningskommitté, som ska offentliggöras i månadsskiftet februari/mars.

Vi övergår till sjukvårdens framtida organisation. Vid samma fullmäktige redogjorde Roger Molin från SKL om hur svensk sjukvård behöver ställa om och jobba för att fungera väl på längre sikt, 10 – 15 år. Vi har utmaningar med allt fler äldre, många är kroniker och vi har en hel del välfärdssjukdomar, inte minst i Västernorrland. En mer anpassad och utvecklad bassjukvård i hela landet skulle på sikt kunna göra bättre för fler och samtidigt minska våra kostnader för sjukvård. Fler skulle få bättre hjälp snabbare och skattemedel skulle användas effektivare.

Slutligen, vi kan försöka backa in i framtiden, gräva ned oss och oundvikligen gå mot ännu en skattehöjning – eller gemensamt lyfta blicken, se vad som händer i vår omvärld och tillsammans skapa en framtidsinriktad hållbar sjukvårdsstruktur i Västernorrland.

Erik Lövgren (S)

Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel