Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Grönwall är Sveriges nya idol

Sverige har fått en ny stjärna. Erik Grönwall tog hem finalen i "Idol"i TV 4.

Det blev en fajt mellan de stora rockrösterna.

Favoriten höll.

Ända sedan i höstas har Erik Grönwall varit både juryns och tittarnas stora favorit och favoritskapet höll även i "Idol"-finalen.

Men det blev en hård kamp mot Calle Kristiansson som var den allra sista av få en finalplats i början av hösten och nästan nådde ända fram.

Rockig kamp

Finalen sändes från ett fullsatt Globen i Stockholm. 14 700 personer var på plats för att se Calle Kristiansson och Erik Grönwall göra upp - och det blev en rockig kamp.

Calle var först ut och mötte den närmast extatiska publiken genom att bränna av Led Zeppelins "Rock and roll", som han avslutade med att smasha sönder en gitarr på bästa rockstjärnemanér.

Europe

Erik pressade stämbanden i sitt låtval - Europes "The final countdown".

För mig är du färdig, sa Andreas Carlsson i juryn om numret och Knivstasonens artisteri.

Calle förvandlades till en yngre Kristianstadsupplaga av Joe Cocker i tittarvalet "With a little help from my friends".

När Erik sjöng Queens ödesmättade "The show must go on" ville publikens jubel aldrig ta slut och juryn var övertygad om att Eriks egen idol Freddie Mercury var mer än nöjd i sin himmel.

Powerballad

Calle och Erik sjöng tre låtar var - en låt som tittarna valt, en som de själva valt. Sedan avslutades tävlingen med den specialskrivna vinnarlåten "Higher", som snabbt kommer att ges ut på singel.

Stort jubel utbröt när vinnaren var korad. Men firandet fick avklaras snabbt.

Redan på lördagen börjar inspelningen av förstapriset, det album som ska ges ut så tidigt som 22 december.

Men Calle ska inte misströsta. Det har visat sig i "Idol"-historien att det gått minst lika bra, om inte bättre för den som inte vunnit finalen.

Darin och Amanda Jenssen kan om inte annat vittna om det.