Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ericsson vill lägga ner i Gävle

Ericsson har inlett mbl-förhandlingar om att avveckla verksamheten i Gävle och dra ner personalstyrkan i Borås, enligt ett pressmeddelande. Varslet omfattar samtliga 856 personer i Gävle, av vilka 545 är tjänstemän och 311 kollektivanställda. I Borås varslas 90 tjänstemän.

Det är en fruktansvärd tragedi för Gävle. Från fackligt håll är vi starkt kritiska till det underlag som har lagts fram, säger Göran Zetterlund, koncernfacksordförande för Metall på Ericsson.

Göran Zetterlund är också kritisk till tidpunkten som företaget valt för att ta beslutet.

Det är en sällsynt dålig vald tidpunkt när det är två veckor kvar till jul. Men det visar att man har noll i empati och en stor respektlöshet, säger han till TT.

Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef för Ericsson, skriver i ett pressmeddelande att det är en tung dag.

"Vi måste minska antalet anställda inom produktionen eftersom arbetsinnehållet i våra produkter minskar samtidigt som vi blivit mer effektiva. Det är ett hårt slag mot Gävle och Borås."

Vi tillverkar radiobasstationer i Gävle. Och det kommer nu en ny familj som kan kombinera 2G, 3G och även nästa generation, 4G, i samma kabinett. Och den är enklare att producera. Med detta avvecklar vi här i Gävle och slå samman produktion i befintliga orter i Sverige, Kumla, Katrineholm, Kista. Och även i Tallinn, säger Jan Wassenius, produkt- och logistikchef på Ericsson till TT. Huvudanledningen är de nya produkterna. Att vi slår samman övriga orter är samtidigt en besparing. Beslutet har inget med konjunkturen att göra.

För Gävle kommun innebär nedläggningen ett tungt besked.

"Vi känner starkt med de anställda och deras familjer i dag", säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank (S) i en kommentar.

För att hantera effekterna av nedläggningen ska kommunen samverka med Ericssons företagsledning.

"Vi har fått information om att medarbetarna har god utbildningsnivå, vilket kan betyda att förutsättningarna att få ett nytt jobb är goda. Samtidigt befinner vi oss i en lågkonjunktur, så det är svårt att förutse hur arbetsmarknaden kommer att reagera", säger Blank.

Centrala förhandlingar om avvecklingen har pågått under hösten. Nu inleds lokala förhandlingar med de fackliga organisationerna.

Det kommer att utformas stödpaket på samma sätt som Ericsson har gjort tidigare, säger Wassenius.

Ericssonfabriken i Gävle tillverkar radiobasstationer.

Det handlar om produktväxling. Nya produkter ska tillverkas och de kräver mindre arbetsinnehåll eller färre anställda i produktionen, säger Anne Hillin. Det här blir tufft för våra 280 medlemmar. Arbetslösheten är hög i Gävle.

Totalt finns 1 037 anställda i Borås varav 612 tjänstemän och 425 kollektivanställda. Varslen kommer att läggas hos arbetsförmedlingarna i morgon, onsdag.

Ericsson i Gävle konstruerar, implementerar och tillverkar radiobasstationer för tredje generationens mobiltelefoni. Här finns även ett stort logistikcentrum, enligt företagets hemsida.