Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ericsson varslar 946 anställda

Ericsson har inlett mbl-förhandlingar om att avveckla verksamheten i Gävle och dra ner personalstyrkan i Borås, enligt ett pressmeddelande. Varslet omfattar samtliga 856 personer i Gävle av vilka 545 är tjänstemän och 311 kollektivanställda. I Borås varslas 90 tjänstemän.

Totalt finns 1 037 anställda i Borås varav 612 tjänstemän och 425 kollektivanställda. Varslen kommer att läggas hos arbetsförmedlingarna i morgon, onsdag.

Ericsson i Gävle konstruerar, implementerar och tillverkar radiobasstationer för tredje generationens mobiltelefoni. Här finns även ett stort logistikcentrum, enligt företagets hemsida.

Det här beskedet hade vi inte räknat med. Det kom verkligen som en total överraskning, säger Johanni Samalistu, klubbordförande för Civilingenjörsförbundet, till TT. Vi är bestörta. Nu måste jag informera våra medlemmar om det här chockbeskedet.

Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef för Ericsson, skriver i ett pressmeddelande att "det är en tung dag för oss i dag".

"Vi måste minska antalet anställda inom produktionen eftersom arbetsinnehållet i våra produkter minskar samtidigt som vi blivit mer effektiva. Det är ett hårt slag mot Gävle och Borås."

Ericsson skriver i pressmeddelandet att det är ett nytt sätt att arbeta som kommer att leda till arbetsbrist.

"Vi har övervägt olika alternativ och gjort flera ingående analyser", säger Jan Wassenius, Ericssons produktions- och logistikchef.

"Eftersom vi snart inte kan sysselsätta alla i Gävle och Borås, så har vi i dag inlett mbl-förhandling om en stängning av Gävle och neddragningar i Borås."