Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ericsson störtdyker efter rapport

Annons

Ericsson når inte förväntningarna. Varken för vinsten, rörelseresultatet eller omsättningen.

Helt klart en besvikelse, säger Daniel Djurberg på Nordea.

Aktien störtdök när börsen öppnade.

Vinstsiffran före skatt på 4 302 miljoner kronor kan jämföras med 3 211 miljoner kronor motsvarande period 2012. Analytiker som Reuters talat med hade i snitt väntat sig en vinst före skatt på 4 460 miljoner kronor.

Rörelseresultatet, exklusive resultatandelar från samriskbolag, var 4 270 miljoner kronor, jämfört med 3 651 miljoner kronor motsvarande period 2012. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på 4 527 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 52 981 miljoner kronor, jämfört med 54 550 miljoner kronor ett år tidigare och en snittprognos på 55 111 miljoner kronor.

Den är ganska mycket i linje med vår förväntan och vi låg under marknadens förväntan på omsättningen. Vi tyckte att föväntansbilden var för hög innan rapporten, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Nordea. Rapporten är helt klart en besvikelse jämfört med marknadens förväntningar på i stort sett alla rader.

Ericssonaktien föll med nästan sex procent när börsen öppnade.

Vd Hans Vestberg har en annan bild.

Det är en klar förbättring från förra året, och en fördubbling jämfört med andra kvartalet. Vi har haft en tid av investeringar både vad gäller att ta marknadsandelar och forskning och investering och nu ser vi en gradvis förbättring på lönsamheten, säger Vestberg.

Enligt honom är utvecklingen i linje med vad ledningen hade förväntat sig.

Ericsson skriver dock att försäljningen är under "visst tryck". Framför allt pressas bolaget fortsatt av valutaeffekter.

Vi har en tillväxt på tre procent valutajusterat, men den rapporterade försäljningen är tre procent ner. Då inser man att vi har en rätt stor effekt fortsatt av valuta. Både dollarn, yenen och euron är ju emot oss. Det är många miljarder som försvinner i valuta.

Men att byta koncernvaluta är inte aktuellt, svarar Vestberg på TT:s fråga.

Han noterar också och att två stora projekt i Nordamerika kulminerade första halvåret 2013.

Sen finns det positiva saker också. Västeuropa växer 21 procent och Mellanöstern växer 21 procent och det är lite Ericssons styrka.

Kina är, precis som för de flesta internationella bolag, en attraktiv marknad.

Två av de tre operatörerna i Kina bestämt sig för 4G. Ericsson hade noll procent marknadsandel med dem på 3G. Vi har nu fått 4G-andelar med båda två, säger Vestberg.

Fakta: Mer ur rapporten

För Ericssons största segment, Networks, sjönk omsättningen till 26,7 miljarder kronor från 26,9 miljarder. Rörelsemarginalen steg till 10 procent, från 5 procent tredje kvartalet 2012.

Omsättningen inom Global Services föll med 1 procent till 24,0 miljarder kronor. Rörelsemarginalen var oförändrad på 8 procent.

Mer läsning

Annons