Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ericsson och Samsung överens

Annons

Ericsson och Samsung har nått en överenskommelse i den patentstrid som företagen var inblandade i under flera år.

Ericsson har anklagat Samsung för att ha använt hundratals patent utan att betala för sig, medan Samsung i sin tur ansett att Ericsson krävt orimligt mycket betalt i nya licensavtal.

Tvisten har legat hos domstol i USA, men stämningarna från båda bolagen återkallas nu.

Avtalet innebär att Samsung ska betala löpande royalties till Ericsson under licensavtalets löptid. Den inledande betalningen kommer att påverka Ericssons försäljning och nettoresultat för det fjärde kvartalet 2013 med 4,2 miljarder respektive 3,3 miljarder kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nu får Ericsson återigen intäkter från Samsung för att de använder Ericssonpatent och det har de inte fått sedan 2011 då det gamla avtalet löpte ut. Då kom man inte överens om termerna för att förlänga det och sedan dess har man varit osams, men nu har man gjort upp, säger Håkan Wranne, telekomanalytiker på Swedbank.

Ericsson kommer att få 4,2 miljarder kronor från Samsung för perioden från 2011 fram till nu. Men avtalet innebär också ett löpande kassaflöde för Ericsson under de närmaste fem till sju åren.

De säger inte exakt hur långt avtalet är men Ericsson kommer att få löpande intäkter beroende på hur mycket telefoner och annat som Samsung säljer. Jag har inte alla fakta men jag drar slutsatsen att Ericsson kommer att få åtminstone en bra bit över en miljard om året i skattad och färdig vinst från det här avtalet, säger Wranne.

Samtidigt är Ericsson inte särskilt öppet med vilka typer av patent som ingår i avtalet.

Insynen är i princip noll men man kan med gott fog anta att det framför allt är Ericssons radiopatent. Och förmodligen kommer Ericsson att få bättre betalt för 4G-patenten än man tidigare fått för 2G och 3G. I takt med att marknaden går mer mot 4G skulle det kunna betyda en uppsida. Det här är ett väldigt viktigt avtal för Ericsson och det betyder mycket, säger Kasim Al Falahi, ansvarig för patentfrågor på Ericsson.

Al Falahi vill dock inte precisera hur långt avtalet är eller vad det kan innebära ekonomiskt för Ericsson.

Det finns en konfidentialitetsparagraf kring det här avtalet men det typiska i den här industrin är att man skriver avtal på fyra till sju år. Och jag kan inte kommentera de ekonomiska effekterna, säger Al Falahi.

Ericsson steg på Stockholmsbörsen efter beskedet. Tio minuter efter öppning hade aktien gått upp drygt 2 procent på en fallande börs.

Mer läsning

Annons