Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erica Markusson (L): En liberal budget är mer än tomma ord

Annons

En budget är det absolut viktigaste verktyget för ett politiskt parti för att ge en röst åt sina väljare. Den må vara tråkig. Vi må vara få som läser dem. Men det är där vi förfogar över vår gemensamma kassa.

Övriga Allianspartier låter sig nu tystas när de förbinder sig att inte rösta på sin egen budget genom överenskommelsen med Socialdemokraterna.

Jag kan inte låta bli att undra om partiernas företrädare verkligen förstått vad det är som de ger upp? Budgeten är nämligen inte bara ett papper som måste lämnas in av plikt. Det är ryggraden i partiets politik. Den budget som Allianspartierna gemensamt lämnade in har vi arbetat med i över ett år. Vi la grunderna till den redan före föregående års budget. Men när samtalen med Socialdemokraterna inleddes så avstannade övriga allianspartiernas budgetarbete helt. Inga förslag och inga prioriteringar presenterades. I valrörelsen stod vi utan gemensam ryggrad. I november överlämnades pliktskyldigt en urlakad version av våra gemensamma visioner.

På Socialdemokraternas hemsida kan man läsa att överenskommelsen även innebär att allianspartierna erbjuds att komma in tidigare i beslutsprocesserna. Det är ett krav vi ställt i många år. Men inte utbyte mot att tysta vår egen politik. För mig som liberal skapar varje invånares röst det demokratiska samtalet. Öppenhet och transparens måste gälla hela beslutsprocessen. Överenskommelsen ger helt motsatt resultat. Majoritet och delar av oppositionen gör upp besluten i förväg - bakom stängda dörrar.

Alternativet vi skulle förespråkat, om vi tillfrågats, är att var alliansparti lagt och röstat på var sin egen budget. Då skulle alla partier och alla medborgare getts mer insyn. För Liberalerna är det viktigt att alla partier har möjlighet att tidigt bedöma hur man ställer sig till framtida beslut. Det är viktigt med en tydlig och oberoende opposition med frihet att i alla frågor ge alternativa förslag. Så kommunens invånare lätt kan följa hur och varför kompromisser görs.

Den 4 december gjorde jag min sista dag i kommunstyrelsen och vi liberaler tackar för oss i det sammanhanget. Vi får inget arvode eller partistöd men kommer (som Allehandas ledarredaktion poängterat) vässa vårt erbjudande inför ett riktigt maktskifte om fyra år. Vi kommer fortsätta ge en röst åt våra väljare. Alla dagar.

Erica Markusson, Liberalerna Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons