Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Epoken Saakasjvili mot sitt slut

Annons

Micheil Saakasjvili låg bakom Georgiens "rosenrevolution", men efter dagens presidentval är epoken över. Vallokalsundersökningar tyder på en klar seger för Giorgi Margvelasjvili.

Stödet för Margvelasjvili från partiet Georgisk dröm ligger på 66,7 procent av rösterna mot 20,2 procent för hans främsta rival, David Bakradze.

Margvelasjvilis rival David Bakradze har nu erkänt sig besegrad.

Jag gratulerar Giorgi Margvelasjvili till hans valseger och det förtroende som det georgiska folket har visat honom, sade han i en tv-sänd kommentar rapporterar AFP.

Bakradze är lierad med avgående presidenten Micheil Sjakasvili, medan Margvelasjvili representerar premiärminister Bidzina Ivanisjvilis parti Georgisk dröm.

Klockan åtta i morse öppnade vallokalerna runtom i landet. Enligt valobservatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) skedde valet i en betydligt lugnare atmosfär än tidigare val.

Samtidigt verkade relativt få georgier ha lockats till valurnorna. Valövervakaren Amineh Kakabaveh (V) berättade att i en del vallokaler hon besökt hade mindre än hälften av de röstberättigade dykt upp.

Den yngre generationen verkar inte bry sig om politiken. Arbetslösheten är över 15 procent och de unga ser ingen framtid, sade hon till TT.

Bakom Giorgi Margvelasjvili står premiärminister Bidzina Ivanisjvili, miljardären som är bitter motståndare till avgående presidenten Saakasjvili.

Saakasjvili har styrt landet med järnhand sedan han tog makten i den så kallade "rosenrevolutionen" 2003. Enligt landets konstitution får han inte kandidera för en ny period och bedömare ser dagens val som slutet på en epok.

Georgien har under Saakasjvili drivit en väst- och Natovänlig linje, som inneburit hårda konfrontationer med Ryssland.

Allt tyder på att den linjen kommer ligga fast oavsett vilket läger som vinner kampen om presidentposten.

Vi måste befästa vår plats i Europa som ett framgångsrikt land, sade pensionären Eduard Sarkisian till nyhetsbyrån AFP, när han lade sin röst på Margvelasjvili.

Andra väljare såg faror för maktkoncentration om Georgisk dröm skulle ta hem både premiärminister- och presidentposten.

Jag röstar på David Bakradze, en moderat och erfaren politiker, för jag vill inte ha enpartistyre i Georgien, sade journalisten Ketevan Kurdovanidze vid en vallokal.

Mer läsning

Annons