Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Envis kyla längst upp i norr

Annons

Iskall kyla fortsätter att hålla norra Sverige i sitt grepp, vilket påverkar både tåg- och biltrafiken.

De flesta av Norrtågs tåg mellan Luleå och Kiruna har ställts i dag på grund av kylan. Det kommer inte heller att sättas in ersättningstrafik, enligt Arriva.

Gränsen för att tågen ska ställas in är 30 grader kallt. Bussarna kör vi tills det är minus 35 grader. Är det kallare anser vi att det är en säkerhetsrisk, och då ställer vi in all trafik. Skulle det hända något under vägen kan det ta lång tid att få hjälp, säger Annelie Lindeblad, kommunikatör på Arriva.

Flera av Norrtågs avgångar kommer även att ställas in på söndagen.

Det är lika kallt fortfarande så det blir ingen ersättning i morgon heller dessvärre. I morgon är det fyra inställda avgångar mellan Luleå och Kiruna, säger Lindeblad.

Ett tåg från Luleå till Kiruna beräknas att gå klockan 16:14.

SJ:s tåg ser ut att rulla som vanligt i norra Sverige under söndagen. Men det slutliga beslutet fattas i natt, i samråd med bland annat Trafikverket.

Planen är att köra trafiken som vanligt. Men vi uppmanar också alla resenärer som reser därifrån att hålla utkik på SJ:s hemsida, säger Tobias Johansson, på SJ:s presstjänst.

Det kalla vädret ställer även till det på vägarna runt om i landet. I Skåne har flera avåkningar inträffat under förmiddagen. I Svalöv körde en personbil av vägen, och utanför Hässleholm ska en minibuss ha åkt av. På E6:an vid Strövelstorp utanför Ängelholm voltade en skåpbil vid niotiden.

Vi har haft fem singelolyckor sedan i morse, och vi får in rapporter om halka. Inga av de inblandade personerna ska ha skadats allvarligt, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid Skånepolisen.

Det är ett högtryck som har parkerat över de norra delarna av landet som ger den kalla luften. Och det högtrycket kommer envist hålla sig kvar ett tag till.

Det ser ut som att det kan bli de här temperaturerna även kommande natt, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Under nästa vecka blir det lite mildare. Men det blir fortfarande kallt med nattemperaturer på mellan 25-30 minus.

I södra Sverige är det mer normala vintertemperaturer, och mer snö väntas. Utmed Roslagskusten har SMHI utfärdat en klass 1-varning, den mildaste vädervarningen, på grund av risk för större mängder snö.

Men det kommer snöa hela vägen ner till Kalmar, säger Linnea Rehn.

Nu är hela landet snötäckt för första gången denna vinter, skriver SMHI på sin hemsida.

Kvicksilvret har letat sig ned under -40-strecket på åtminstone två platsen i landet under lördagen. I Karesuando uppmätte -40,4 grader och Naimakka hade -40,1 grader, enligt SMHI. Båda platserna ligger i Kiruna kommun.

Ändå är temperaturerna ganska långt från rekordnivåerna för januari månad. I Karesuando var det -49 grader den 27 januari 1999, samma temperatur uppmättes på nyårsdagen 1951 i Vuoggatjålme, Arjeplog. I Vuoggatjålme finns för övrigt det svenska köldrekordet på -52,6, uppmätt den 2 februari 1966.

Under söndagen kommer det att vara mulet i större delen av landet. Det kan snöa lokalt i Skåne och vid kusten mellan Uppland och Umeå.

Sedan finns det finns chans för klara områden här och var i Götaland och i Norrbottens län, säger Emil Björck, jourhavande meteorolog på SMHI.

Mer läsning

Annons